Телефон е звъннал под отломките на срутения хотел

Багерите, които разчистват руините на хотел "Вероника", са спрели временно работа, тъй като телефонът на един от издирваните работници - Манол Манолов, е започнал да звъни, предаде БГНЕС.

Предполага се, че телефонът на Манол Манолов е в джоба му. Екипи започнаха да звънят и на телефона на друг от издирваните - Тодор Димитров, с надежда и той да бъде чут и по този начин да открият къде се намират затрупаните.

По-рано асансьорната шахта на хотел "Вероника", до която стигнаха спасителните екипи и бе разчистена, за съжаление беше празна. Там не откриха тримата затрупани работници.

Досега бяха разчиствани останките отгоре и отстрани на рухналата сграда в комплекс "Слънчев ден". До асансьорната шахта на хотела се намира помещение, което е било нещо като ресторант и екипите се надяват евентуално там да са тримата работници.

Екипите успяха да достигнат до 9-те плочи на хотела, които са срутени една върху друга и които трябва да се разчистят. Чак когато бъдат махнати плочите, едва тогава ще може да се види дали има някой в помещението-ресторант или не.

"Няма никаква надежда и шансове за оцеляването на работниците", заяви пред БГНЕС Купен Пашов, директор на служба "Пожарна безопасност и защита на населението" във Варна.

БГНЕС припомня, че хотел "Вероника" в курортния комплекс "Слънчев ден" се срути вчера, загина един мъж под руините - Борислав Асенов на около 40 години, трима души се издирват, като броят на издирваните може да се увеличи. Имената на издирваните работници са Тодор Тодоров Димитров, Манол Райчев Манолов и Йосиф, чиято фамилия все още е неизвестна.

На мястото на инцидента снощи пристигна съпругата на загиналия, както и близки на издирваните работници, които са изключително разстроени и шокирани. Те всички стоят от вчера близо до рухналата сграда и очакват с надежда някой от близките им да е останал жив.

Инцидентът стана при разрушаване на старата сграда. Поради липса на тежка техника, работниците са разрушавали на ръка сградата, рязали са носещите й колони. Не е ясно колко точно работници е имало в хотела по време на рухването му, засега има информация от един от работниците, че вътре са работили 15-20 души. Когато сградата е започнала да се срутва всички са се разбягали и затова все още не може да се уточни колко души се намират под рухналия 10-етажен хотел.

От Инспекцията по труда във Варна заявиха, че и четиримата работници, наети от фирмата-подизпълнител са без трудови договори. А за хотела е имало документи за реконструкция, не за разрушаване. Според предоставената информация на инспекцията по труда във Варна, възложител на строителния обект е "Международен Панаир Пловдив" АД, гр. Пловдив. Строител, на който е възложено извършването на строително монтажните работи е "Планекс" ООД. От "Планекс" ООД е изискана проектната документация, за да се установи с точност какви дейности е трябвало да бъдат извършвани.

Знае се, че от дружеството е нает подизпълнител - "Бултранспорт груп" ЕООД. Оттам на свой ред има нает друг, засега неустановен чрез официални документи, подизпълнител за извършване на разрушителни работи с помощта на едрогабаритна техника.

"На обекта работихме около 15-20 души". Това каза пред БГНЕС Стефан Ангелов, един от работниците, който е бил вчера на смяна по време на срутването на хотел "Вероника" във Варна.

Към 17 ч. "господин Георгиев" (бел. ред. - не е ясно кой е той, най-вероятно е техническият ръководител на обекта), нарежда на петима работници да влязат в хотела и да режат основите му с резачки. Единият от тях е отказал и се е отдръпнал встрани. Той е наредил на другите да влязат и да започнат да режат, като им е казал, че ако стане опасно имат 30-40 минути да избягат от обекта. След това се е качил на билото, което е над хотела и оттам също им е казал, че птичка да прелети над обекта, той ще им извика да се спасяват. В момента, когато хотелът се е срутил, "господин Георгиев" по най-бързия начин се е качил в колата си и е изчезнал от обекта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини