Стъклен дом блести с 12 000 бутилки

Стъклен дом вече не е просто фикция, а съществуваща къща.

Дело е на 52-годишния Хамидула Илчибаев и е в село Теченское, Челябинска област, в Русия. И да, наистина е от бутилки, празни, от шампанско. Което моментално го прави извънредна забележителност, която всеки новодошъл трябва да види.

Казват, че особено атрактивни били зелените отблясъци на залез-слънце. “Когато започвах, даже не подозирах колко различни видове бутилки шампанско има като цвят и калибър. Докато ги събирах, открих 6 категории”, разказва Илчибаев. 3 години издирва подходящите бутилки, оглеждайки ги старателно чрез специално изработен калъп. “Ако не бяха еднакви, имаше опасност горната част с покрива да не пасне точно на основата”, обяснява мъжът.

Идеята за стъклената къща била на малкия му син, загинал трагично на 18 г. през 2007-а. В негова памет бащата решава да изпълни мечтата му. Заклет трезвеник, Илчибаев е купил почти всички бутилки за строежа. Първо мислел да ползва шишета от бира, но разбрал, че не са достатъчно здрави, за да понесат натоварването. Така избрал бутилките от шампанско. Започнал да изкупува по 1 рубла парчето от пунктове за амбалаж, събирал и от ресторанти след банкети. Илчибаев направил основата на къщата, като в изкоп положил грамадни камъни. После направил скеле от дърво, укрепвайки го с монтажна пяна.

Нататък дошъл редът на два пласта различни материали за топлоизолация, устойчиви на гризачи. Тогава започнала и фината работа - реденето и фиксирането на бутилките. Те са с гърлото навътре, като между него и добре уплътненото дървено скеле бил оставен пръст разстояние, запълнен по-късно със специален разтвор.

Важно е да се уточни, че домът разполага с ток, вода, достъп до газ и е напълно годен за живеене. Сега се обитава от Елдар, големия син на Хамидула, и семейството му. Къщата изглежда студена, но всъщност не е, защото начинът, по който е строена, помага топлината, събирана от стъклените дъна при слънцегреене, да влиза навътре.

Елдар е доволен от необичайния си дом, сестра му Оксана също не крие възхищението си от сръчния си баща. А той сега иска да построи фонтан близо до дома, разбира се, от стъклени бутилки. Мечтите му излизат и извън Теченское и Хамидула обмисля да върне хората във вече обезлюдените близки села именно чрез строежа на нетрадиционни къщи, фонтани и чешми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл