Какво яде политикът в полет?

Въпреки че омарите и 12-годишното уиски “Джони Уокър” с черен етикет най-много впечатлиха публиката, това далеч не са единствените храни, които е имал намерение да поръча правителственият Авиоотряд 28 в анулираната поръчка, която предизвика медиен интерес неотдавна. Фирмата всъщност е направила опит да сключи договор за храна за борда за две години напред и затова иска от кандидатите да представят снимки и единични цени на следните основни ястия:

английска закуска,

континентална закуска,

сьомга на скара

бяла риба на скара

бяла риба на фурна

(с печени картофи

и бейби моркови),

октопод,

калмари,

омар,

телешки медальон

(със задушени картофи

с копър и броколи),

винен кебап с бял ориз,

зеленчуци на скара,

броколи със синьо сирене,

задушен бял ориз,

тиквички с ориз

и зеленчукова лазаня.

Отделно от това авиоотрядът поръчва три вида салати, 4-5 вида десерти и различни рибни, месни и млечни плата. Изискването е например да има отделно плато с български сирена и отделно с вносни.

Когато полетът е само в ранните сутрешни часове, на пътниците на борда на правителствения самолет се поднася закуска. Тя може да бъде банички със сирене, кроасани, петифури, отворени или затворени сандвичи - всичко това скрупульозно изредено в списък към обществената поръчка. Отделно идват безалкохолните и алкохолните напитки, както и плодовете. Освен ябълките (два вида - зелени и червени) и други родни плодове доставчиците трябвало да осигурят и екзотичните ананас, манго и папая. Да видим как се хранят някои от останалите държавни глави.

Барак Обама

Дневното меню на борда на самолета на американския президент се разпечатва на дебела кремавобяла хартия с позлата по ръбовете и президентския печат - отпечатан също в златно, в горния край на листа. Типичното меню съдържа:

"Хамбургер с телешка кайма, пържени картофки, зелева салата, овесени курабийки с ябълков пълнеж, напитка по избор." За Обама не се готви специално, сервират му от храната на армията, която според него е “много вкусна”.

Известно е, че президентът на САЩ си пада по чилито и вярва в предписанието "Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен". Една от малкото храни, които мрази, е червеното цвекло.

Владимир Путин

Според главния готвач на Кремъл - Анатолий Галкин, и Дмитри Медведев, и Владимир Путин се хранят здравословно - с малко мазнина, много плодове и зеленчуци и предимно разделно.

На официалните приеми обичат коктейл 50 г шампанско, много лед, мента, няколко капки лимонов сок и няколко капки плодов сироп. Пият предимно бяло и червено вино, за разлика от предишните господари на Кремъл - Борис Елцин и Михаил Горбачов, които наблягали на водката. Но пък първият и последен президент на СССР обичал и арменски коняк, като го предпочитал пред френския. Горбачов закусвал с каша, по време на пътувания в чужбина пробвал всякакви екзотични ястия, но съпругата му Раиса все пазела диети. “Много ми се ядат пържени картофки със сланинка - казвала Раиса Горбачова, - но не мога да си позволя.”

Най-взискателен към храната се оказал Елцин, който предпочитал дивеч - глиган, лос и сибирска бяла риба.

По стар императорски тертип Путин бил назначил човек, който да му опитва яденето - да не би да е отровно. Закусва с овесена каша с извара и мед. Любимото му месо е овнешкото, но по принцип предпочита риба, особено си пада по рибена чорба. Обича и пушена змиорка. Една от любимите му рецепти е “Балтийска звезда” - сьомга с майонеза, чушки, розмарин и лимонов сок. Десертите не са му слабост, но си пада по сладолед с шамфъстък. След като се увери, че храната му не е отровена, Путин хапва по малко и набързо. Бившата му съпруга Людмила твърди, че не обичал да хвали гозбите й, за да не я “разглези”.

Колкото е скромен в храненето, президентът на Русия не е чужд на лукса. Преди няколко дни избухна скандал заради това, че Путин поръчал два луксозно оборудвани президентски самолета за 137 млн. евро. В интернет изтекоха снимки от вътрешността на машините (IL-96-300 и IL-96-300-PU). Бели кожени кресла, златни капаци на тоалетните, огромни легла, спортни зали, кухни и скъпи картини по стените. Самолетите ще бъдат на разположение на руския държавен глава в края на годината.

Снимките са публикувани от блогър на име Kungurov, който твърди, че ги е получил от източник от министерството на отбраната.

Франсоа Оланд

На 15 май 2012 г. Франсоа Оланд встъпва в длъжност като президент на Франция. Първата му чуждестранна официална визита като държавен глава е отбелязана по особен начин от провидението - гръм удря самолета, в който се вози новият президент. Пилотът го връща безаварийно на пистата в Париж и Оланд потегля на борда на друга машина.

По принцип френският президент се вози на Еърбъс A330-200, който има голяма и добре оборудвана кухня, разположена в средата на самолета между двете работни помещения - секретариата и залата за срещи, в която има маса с 12 места, и медицинския център. Понеже е склонен към напълняване и внимава с теглото си, Франсоа Оланд се въздържа от сладко. Иначе обожава пасти, торти и шоколад. Обича и хамбургери. Като младеж е спечелил стипендия за специализация в САЩ, където да изучава дисциплината “Бързо хранене”. Работил е във вериги за бързо хранене. Всичко това президентът на Франция си го разказва лично пред The New York Times magazine.

Въздушното меню на държавника е просто и с традиционни френски ястия. Известно е, че Оланд е непретенциозен по отношение на храненето. Единствената му особеност е, че ненавижда артишок.

Младият италиански президент Матео Ренци обича сладолед и прошуто, но няма конкретни изисквания. Британският му колега Гордън Браун е майстор в кухнята и дори приготвя за семейството си италианска паста с пикантен салам и розмарин. Неговият предшественик Тони Блеър обича по-екзотични ястия и може да готви баба гануш - предястие с патладжан от Близкия изток. Суверенът на последните двама - кралица Елизабет ll, избягва морските деликатеси, мрази картофи, чесън и лук. Тя не харесва засукани и силно подправени ястия. Често хапва сьомга, праскови и печено месо. За аперитив си пийва джин и вермут дюбоне, като покойната си майчица. Твърди, че яйцата с кафеникава черупка са по-вкусни от белите. Обожава шоколад и пастет от гъши дроб. Пие си чая с конфитюр от малини и шоколадов салам.

Различни вкусове има германският канцлер

Ангела Меркел

Като типична източногерманка тя харесва обикновената храна от своето детство: сирене, картофена супа, постна яхния, шашлик, пъстърва. Тя никога не отказва салатка, особено ако зеленчуците са пресни и гледани на село.

Бившият украински президент Виктор Юшченко е фен на простата храна. Обича пирожки с конфитюр. Любимото му ядене е задушени млади картофи със сельодка. Сегашният - Петро Порошенко, има диабет и затова не яде сладко, бял хляб и избягва мазни храни. Обича котлет с елда и кисели краставички.

Грузинският експрезидент Михаил Саакашвили хапва редовно киевски котлети, хачапури (тестена пита с плънка) и аджапсандал (патладжан, чушки, лук, чесън, домати, босилек, кориандър и магданоз). Наследникът му Гиорги Маргвелашвили не пренебрегва националната кухня, но се храни и с европейска храна.

Лукашенко си пада по блинчики, курабийки и сладолед. С удоволствие поръчва млечна супа, предпочита рибата пред месото, черния хляб - пред белия. Поне по собствените му думи. Затова на борда на правителствения самолет винаги има черен хляб и натурални сокове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл