Александър Симов: Оставката на Теменужка Петкова може да се окаже калкулирана

Борисов открива инвестиционен форум на ЕБВР за Западните Балкани в Лондон

Два тира са катастрофирали на „Тракия“, няма сериозно пострадали

Благоевград посрещна над 500 плувци и техните семейства за II Международен турнир „Пирин- Благоевград“

Джулиана Гани пръска сексапил сред природата

Красимир Каракачанов ще участва в тържествения ритуал по посрещането на 34-тия контингент на Въоръжените сили на България

Гледайте НА ЖИВО закриването на Зимната олимпиада в ПьонгЧанг

Два подготвяни атентата са били осуетени във Франция от началото на годината

Бойко Борисов в Сандански: Приписват ни безобразия

Над 600 снегорина чистят пътищата в страната

Родители искат увеличаване броя на учителите и възпитателите в детските градини в Бургас

Бойко Борисов в Сандански: Напълно готови сме за Шенген (обзор)

WWF или световната зелена мафия

Корнелия Нинова: Промяната в България е наложителна

Протест пред Народния Театър срещу Инстанбулската конвенция (СНИМКИ)

Пак ние ще плащаме гяволъците на общините

Паркирането по градинки и тротоари е заради некадърна политика в управлението на градовете

Парламентът прие промени в Закона за движение по пътищата. Според една от клаузите шофьорите ще бъдат глобявани с 200 лв., ако паркират върху градинки и тротоари. На пръв прочит звучи чудесно: край на гамените, които завират колите си там, дето играят деца и си разхождаме кучетата. Край на опасните разходки по улиците, защото сме принудени да се ослушваме на асфалта, вместо да ходим по определените места – тротоарите.

Само че не е точно така. Градинка означава дори и едната гума да е нагазила в тревна площ – каквато и да е тя. Тротоар означава дори да си качил част от автомобила си върху него. И освен това гамените са само малка част от паркиращите в нарушение на закона. Повечето нарушители са работещите по централните части на градовете, бизнес паркове, молове и офис сгради. Причината да нарушават закона е, защото са принудени да работят и да се придвижат до работното място. Няма лошо да се въвежда ред. Би било прекрасно да се разхождаме по чисти булеварди, тротоари и да не пускаме кучетата да вапцат полянките. Но редът трябва да е балансиран – задължения на гражданите, но задължения и на общината.

Причината да има дисхармония в градската среда се дължи изцяло на начина на управление на градовете. Най-общо казано това е корупцията. Проверете и ще се изненадате (или може би не) колко много населени места у нас същестуват без градоустройствен правилник. След 25 години демокрация това е равно на престъпление, чиято глоба трябва да е доста повече от 200 лева, нали? Кой градоначалник подкрепя идеята за изграждане на паркинги на достъпни цени в центровете и около бизнес парковете? Никой. Напротив, създават се по отвратителен начин „сини зони“, което си е чист рекет. В София дори удължиха синята зона до 19,30 лв., за да могат и хората, които отиват на театър, да плащат.

Като казвам нормални цени за паркинг, дневната такса на автомобил не трябва да надхвърля 50 на сто от дневната ставка на средна работна заплата. За да има някаква логика в ценообразуването. Вместо това кметовете се чудят как да дерат кожи от работещите хора.

Инвеститори например изграждат бизнес парк. Получават разрешение за брой сгради, паркоместа, брой на работещите хора. След това започват анексите – градинките стават сгради, от 4-етажна строежът се извисява на 8, 10, 12 етажа. Така е и в жилищните квартали. Сетне изведнъж градоначалници и архитекти се чудят как да се оправят с хилядите автомобили и единственото нещо, което им хрумва, е да одерат отново хората. И ето така се раждат идеи за тежки глоби. И да не излизат с номера, че има хулигани. Да, има, но това се решава с един катаджия и това е.

Аз съм твърдо убеден, че проблемите с паркирането ще се решат единствено когато на общинските съветници, на кметовете, на народните представители им бъде категорично забранено да ползват служебни карти, служебни паркинги дори и за служебни нужди. Само тогава те ще слязат на нивото на простосмъртните и ще разберат колко много са 200 лева. За хора, които са свикнали само да получават, е равносилно на смърт да се бръкнат в джоба.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.