Три малки деца загинаха при пожар в руско село

Гинка Върбакова пред БТА: Голяма международна банка с висок кредитен рейтинг финасира сделката за ЧЕЗ

Корнелия Нинова: Ние сме за пазарна икономика – България да закупи ЧЕЗ за 320 млн. евро

Цветанов: Новият министър на енергетиката ще бъде от ГЕРБ

Двама души са арестувани заради трафик на 10 кг кокаин в София

Варненската среща ЕС-Турция е под въпрос

Д-р Куин Лечителката се снима за “Плейбой”

Албания и Македония ще започнат преговори за присъединяване към ЕС

Катастрофа на пътя между село Церово и Благоевград взе една жертва

Волен Сидеров: Нямаме претенции към поста енергиен министър

Антон Кутев: Тече процес по самосваляне на правителството

Радослав Янков: Не оправдах собствените си очаквания

“Ислямска държава” пое отговорност за самоубийствения атентат в Кабул

БЛС ще решава днес дали да бъде даден мандат за подписване на Националния рамков договор със НЗОК

Днес отбелязваме Тодоровден

Обвиниха и трети шеф в „Банков надзор“ за аферата КТБ (Обзор)

От днес с обвинение, че е мълчала за нередностите в Корпоративна търговска банка (КТБ), е и шефката на екип в Дирекция „Надзорно наблюдение на кредитните институции” в Управление „Банков надзор“ на БНБ.

Славияна Данаилова-Велева ще отговаря, че като шеф на проверяващ екип си е затваряла очите пред дистанционния надзор и инспекциите в КТБ. Според прокуратурата от май 2012 г. до юни 2014 г. тя възпрепятствала работата на инспекторите в банката. Давала им указания да не се проверяват кредитите в КТБ, а за изводите си в доклада от Надзорната инспекция на БНБ да ползват данните от документи, попълнени предварително от служители в КТБ. Пречила им да работят и съкращавайки сроковете за проверката, определени със заповед на подуправителя на БНБ, който е и ръководител на „Банков надзор”. Ограничила контактите между инспекторите на БНБ и служителите в КТБ във връзка с извършваната инспекция.

Нарушенията на Славияна Данаилова-Велева не спрели до тук.

Според прокуратурата тя създала и условия докладът на инспекторите да се изготви без предварително обсъждане от всички участници в проверяващия екип. А след това представила доклада за съгласуване на подуправителя на БНБ, без да е подписан от член на екипа.

Обвинението твърди, че с действията си тя целяла да набави облага за акционерите в КТБ, като печалбата им бъде увеличена. От действията й са могли да настъпят немаловажни вредни последици – застрашила финансовите интереси на държавата.

Славияна Данаилова-Велева е на свобода срещу най-леката мярка за неотклонение „подписка“.

ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР:

Не оневинявам управителя на БНБ

“Не оневинявам, нито предричам съдбата на управителя на БНБ, но отчитайте контструкцията на българския закон за БНБ. Той дава самостоятелност на банковия надзор, такава с каквато малко според мен, не претендирам, че съм финансист, централни банки разполагат. Банковият надзор на практика е автономна държава в държава според конструкцията на нашия закон.“ Така главният прокурор Сотир Цацаров отговори на репортерски въпрос дали е възможно управителят на БНБ Иван Искров да не е знаел какво върши „Банков надзор“ в КТБ. „Ние работим с факти. Знаел или не знаел, такъв е законът“, каза Цацаров. И добави, че ако разследването стигне до конкретни факти, кръгът на обвиняемите ще бъде разширяван.

РАВНОСМЕТКА

Общо 15 на прицела на прокурорите

С днешното обвинение привлечените под отговорност за кризата в КТБ стават общо 15.

Ден преди това в редиците на обвиняемите се наредиха и трима одитори – шефката на вътрешния одит на банката и двама външни одитори от „КПМГ България“. Подведени под отговорност са и последните двама, вече бивши, подуправители на БНБ. Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев също е обвиняем и екстрадицията му от Сърбия се чака. Сред обвиняемите са и главната касиерка на банката, главната счетоводителка, заместничката й, шефът на управление „Кредитиране“ в КТБ и четиримата изпълнителни директори на КТБ.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.