Възпяха Лейди смърт в украинско-руски филм

Руско-украински филм за $5 млн. за легендарната снайперистка Людмила Павличенко, убила 309 нацисти, ще се бори за световно признание напук на кризата в отношенията между двете страни, пише АФП.

„Битката за Севастопол“ в руския му вариант съвпада с еуфорията след присъединяването на Крим през март 2014 г. На украински се нарича „Несъкрушима“ - намек за националния дух в момент, когато силите на Киев се конфронтират с проруските опълченци в Донбас.

Лентата имаше едновременни премиери в Москва и Киев. Режисьор е украинецът Сергей Мокрицки, който се надява, че споделената история ще обедини поне за 2 часа хората. Той снима филма в Крим през ноември и декември 2013 г., когато започват проевропейските протести в Киев, които в крайна сметка свалят проруския президент Виктор Янукович. Екипът бил твърдо решен да довърши лентата и бързал, за да не го изпреварят събитията.

Наричана Лейди смърт, Павличенко е главна героиня на лентата, като ролята й се изпълнява от Юлия Перисилд. Родената в Украйна Людмила е обучена за снайперист и пратена на фронта през 1941 г. по време на Втората световна война. В битките за Одеса и Севастопол на полуостров Крим тя доказано убила 309 нацисти, а някои твърдят, че може да са дори 363. Ранена се прибира от фронта през 1942 г. Представена е като корава жена. Хока колега снайперист, доубил агонизиращ нацист: "Те не заслужават лесна смърт." Признанието за бойния й талант излиза извън СССР и тя е била гост и на US президента Франклин Рузвелт. Умира на 58 г. от цироза в Москва.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят