Над 20 са последващите трусове след земетресението в Пловдивско Усетено е най-много в Пловдив, Първомай и Пазарджик, но също в София и Благоевград

Взривно устройство е хрърлено пред американското посолство в Черна гора, извършителят се е самоубил

Протести на ученици в САЩ за повече контрол над продажбата на оръжия

Земетресение от 4,8 по Рихтер край Асеновград тази нощ

Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Христо Бисеров на съд за укрити данъци и сметки в Женева (Обзор)

Само за ден – Велики четвъртък, прокуратурата прати на съд бившия зам.-председател на 42-рото народно събрание Христо Бисеров, следовател и съдия.

Обвиненията се изсипаха, след като премиерът обеща, че след четири месеца ще настигнем румънците.

Бисеров, който бе начело и на правната комисия, отива на съд за три престъпления. Софийската градска прокуратура обаче не внесе обвинителен акт за пране на пари срещу него, каквото бе първоначалното му обвинение. Прати го на съд, защото е нарушил Валутния закон. Установено било, че през 2012 и 2013 г. в сметки в Женева той държал щатски долари и евро на стойност 700 960 лева.

На 12 декември 2012 г. Бисеров превел тези пари на два транша на доведения си син Ивайло Главинков по банковата му сметка в Скопие. Не декларирал обаче сделките с валутни ценности. Не подал пред БНБ и статистически форми, с които се отчитат вземания от чуждестранни лица, каквито били въпросните над 700 хил. лв. Не отчел и че се е разпоредил с тях в полза на сина си. Второто обвинение, по което Бисеров ще отговаря, е, че е пропуснал да декларира тези пари в подадената си през 2013 г. декларация пред Сметната палата. По Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, като депутат от ДПС Бисеров е бил длъжен да го стори.

Бившият парламентарен шеф е обвинен и че не платил близо 26 хил. лв. данъци. Пред НАП за 2012 г. декларирал 8300 лв. данъци от възнагражденията като депутат и от доходи от наем. Пропуснал обаче да впише други облагаеми доходи.

Ако вината му се докаже, го заплашва затвор до 8 г. и конфискация на имуществото. Бисеров е на свобода срещу 25 000 лв. гаранция. Има забрана да напуска страната.

Доведеният му син още е разследван

Доведеният син на Христо Бисеров Ивайло Главинков, който получил в сметки в Скопие над 700 000 лева, все още е разследван.

Главинков стана обвиняем заедно с баща си през ноември 2013 г. Тогава прокуратурата го подведе под отговорност за пране на пари. Знаел, че преводите от пастрока му са придобити от престъпление.

По неофициална информация прокуратурата е отделила материалите по делото срещу Главинков.

Бисеров обаче явно е доказал произхода на парите, които е превел на сина си, защото не е пратен на съд за пране на пари.

Подсъдима скамейка и за следовател, и съдия

Прокуратурата внесе само за ден два обвинителни акта в съда срещу следователка от Варна и съдия от Раднево.

Бившата следователка Илияна Асенова-Трендафилова от окръжното следствие в морската столица ще отговаря, че е причинила лека телесна повреда на своя колежка. Екшънът се разиграл на 22 октомври 2012 г. Тогава в кабинета на Трендафилова нахлула колежката й Станимира Димитрова и й вдигнала скандал, недоволна от нейно решение по служба. Двете се нахвърлили една върху друга и се стигнало до телесната повреда. С решение на ВСС от април м.г. Трендафилова била освободена от заеманата длъжност.

Евелин Драганов от Районен съд-Раднево пък отива на съд заради закана за убийство към съдебната деловодителка Йовка Митева. На 5 септември 2009 г. съдията се обадил на жената и започнал да я обижда и дори я заплашил със смърт.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете