Най-малко 10 човека са в неизвестност след порой в израелската пустиня в Негев

Пишат нов закон за търговските марки

Ерик Рубин: Казусът с българските граждани, за които се иска екстрадиция, трябва да бъде решен между правосъдните министерства на САЩ и България

КЕВР може да спре сделката с ЧЕЗ (обзор) Регулаторът решава при продажба на над 20% от капитала на енергийно дружество

Мъж крие 3 години трупа на майка си Засега е обвинен само за измама

Бомбичка разби камера на КАТ Самоделката е от миниум и бронз

1200 деца нарисуваха рицаря в себе си

Откраднатата от Пловдив линейка беше открита пред софийската болница “Св. Анна”

Ген. Боцев: Държим колкото може по-бързо правителството да сключи договора за нов изтребител

Съдът остави в ареста всички от кметската завера в “Младост” Прокуратурата потвърди за четвърти задържан в началото на акцията. Не е свидетел, но е в СРС-тата

Дядо отиде до магазина и изчезна

Задържаха под стража двама дилъри, спипани с хероин и амфетамини

РИОСВ-Бургас отряза зелените за „Иракли“: Съдът се произнесе, няма законово основание за спиране на строителството

Общинската дирекция “Превенции” провежда юбилейна кампания “Не шофирай, ако си пил” Всеки абитуриент - с бележник за разумно поведение на пътя

Братя Юзеирови с условни присъди за партия ОТОМАН

Проф. Пламен Моллов: Нужен е мощен лабораторен контрол за добавките

“Без мощен лабораторен контрол над добавките няма как да има ефективност. Необходима е една национална добре оборудвана лаборатория, която да покрие всички тези анализи, които в момента се правят извън страната и поради това, че струват скъпо са ограничени в количество”, заяви проф. Пламен Моллов, шеф на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) по време на кръглата маса „Спорт без допинг – здрави!”, организирана от ММС съвместно с вестниците „Труд” и “24 часа”. Акредитирането на такава лаборатория предлага в стратегията си спортния министър Красен Кралев.

Моллов подчерта, че агенцията му подкрепя антидопинговата стратегия на спортния министър Красен Кралев във всички нейни елементи. “С нашия експертен потенциал ще съдействаме максимално стратегията да бъде реализирана, тъй като осъществяването й е важно. В този смисъл едно взаимодействие между съответните институции в България, което може да се скрепи със съответните нормативни документи, ще го приветстваме с оглед на това нашия контрол да бъде по-ефективен”, добави Моллов.

По отношение на затягане на контрола над добавките БАБХ предлага производителите и доставчиците на хранителните добавки да дават гаранции със съответните сертификати от лаборатории, че продуктът, който предлагат на пазара не съдържа вещества, които по някакъв начин застрашават здравето на хората.
По време на дискусията стана ясно, че в момента БАБХ упражнява само документален контрол над хранителните добавки, какъвто се изисква от действащите еврорегламенти.

“Това, което прави агенцията, е да свери състава на етикета на продуктите. В повечето случаи проблемите възникват от продукти, които не спадат към групата на добавките”, добави Моллов. Той подчерта, че допингът и хранителните добавки са два различни въпроса, които не бива да се смесват.

“Няма такова понятие като замърсени хранителни добавки”, посочи и Марин Пенков, шеф на Асоциацията на производителите и вносителите на хранителните добавки. “В 90% от случаите там, където се произвеждат хранителни добавки, лекарствени вещества няма. Т.е. няма как да бъдат замърсени със стероиди по този начин. Замърсяването на този вид продукти е замърсяване по поръчка”, отсече Пенков.

Той заключи, че регулацията на хранителните добавки трябва да си остане в Агенцията по храните и приветства идеята на министър Красен Кралев за национална допинг лаборатория. Той уточни, че хранителната добавка е особен вид храна, в която се влагат витамини, минерали, аминокиселини и лечебни растения. Десислава Райчева от “Валмарк” посочи, че в ЕС и САЩ се толерира употребата на хранителни добавки с цел превенция на населението, която забавя посещението на болници и също посочи, че няма как да има замърсени хранителни добавки.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Лекарства се продават във фитнеси, басейни и тенис зали

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.