На 20 януари 2019 да почерпят

ЦСКА продаде Мауридес

Американски военни убиха 52 сомалийски ислямисти при въздушен удар

Николай Банев с писмо от следствения арест

Тайбе и ансамбълът отличени в Нощта на шампионите

Тръмп обяви, че е избрано мястото за срещата му с Ким Чен-ун

Брутален феминизъм и политкоректни глупости в „Капитан Марвел“ Новата партийна линия се спазва от Холивуд

„Битка“ под водата САЩ-Русия – 0:1 Американците се самоуспокоиха като победител след края на Студената война

17 мигранти са в неизвестност, след като лодка се преобърна край Либия

Общинските съветници от БСП питат Фандъкова защо не прилага мерките срещу замърсения въздух

„Левски“ тръгна с хикс срещу руснаци, Стоянович доволен от промените в клуба

Отмениха и забавиха около 6 700 полета заради снежните бури в САЩ

Меркел заяви, че ще направи всичко възможно Великобритания да напусне ЕС със споразумение

България екстрадира в САЩ руски хакер, обвинен в компютърни измами

Броят на загиналите при пожара около мексиканския горивопровод достигна 66

Проф. Пламен Моллов: Нужен е мощен лабораторен контрол за добавките

“Без мощен лабораторен контрол над добавките няма как да има ефективност. Необходима е една национална добре оборудвана лаборатория, която да покрие всички тези анализи, които в момента се правят извън страната и поради това, че струват скъпо са ограничени в количество”, заяви проф. Пламен Моллов, шеф на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) по време на кръглата маса „Спорт без допинг – здрави!”, организирана от ММС съвместно с вестниците „Труд” и „24 часа“. Акредитирането на такава лаборатория предлага в стратегията си спортния министър Красен Кралев.

Моллов подчерта, че агенцията му подкрепя антидопинговата стратегия на спортния министър Красен Кралев във всички нейни елементи. “С нашия експертен потенциал ще съдействаме максимално стратегията да бъде реализирана, тъй като осъществяването й е важно. В този смисъл едно взаимодействие между съответните институции в България, което може да се скрепи със съответните нормативни документи, ще го приветстваме с оглед на това нашия контрол да бъде по-ефективен”, добави Моллов.

По отношение на затягане на контрола над добавките БАБХ предлага производителите и доставчиците на хранителните добавки да дават гаранции със съответните сертификати от лаборатории, че продуктът, който предлагат на пазара не съдържа вещества, които по някакъв начин застрашават здравето на хората.
По време на дискусията стана ясно, че в момента БАБХ упражнява само документален контрол над хранителните добавки, какъвто се изисква от действащите еврорегламенти.

“Това, което прави агенцията, е да свери състава на етикета на продуктите. В повечето случаи проблемите възникват от продукти, които не спадат към групата на добавките”, добави Моллов. Той подчерта, че допингът и хранителните добавки са два различни въпроса, които не бива да се смесват.

“Няма такова понятие като замърсени хранителни добавки”, посочи и Марин Пенков, шеф на Асоциацията на производителите и вносителите на хранителните добавки. “В 90% от случаите там, където се произвеждат хранителни добавки, лекарствени вещества няма. Т.е. няма как да бъдат замърсени със стероиди по този начин. Замърсяването на този вид продукти е замърсяване по поръчка”, отсече Пенков.

Той заключи, че регулацията на хранителните добавки трябва да си остане в Агенцията по храните и приветства идеята на министър Красен Кралев за национална допинг лаборатория. Той уточни, че хранителната добавка е особен вид храна, в която се влагат витамини, минерали, аминокиселини и лечебни растения. Десислава Райчева от “Валмарк” посочи, че в ЕС и САЩ се толерира употребата на хранителни добавки с цел превенция на населението, която забавя посещението на болници и също посочи, че няма как да има замърсени хранителни добавки.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Лекарства се продават във фитнеси, басейни и тенис зали

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.