Полицейска блокада на ГКПП-Капитан Андреево (обзор)

Антимафиоти от ГДБОП, жандармерия, Икономическа полиция и митничари от София блокираха пункта Капитан Андреево и започнаха масирани проверки на влизащите и излизащите товари и стоки. Това стана само часове след като премиерът Бойко Борисов нареди да се вземат спешни мерки срещу борбата с контрабандата и заплаши, че ще обедини НАП и митниците. „Вече два-три месеца полагаме огромни енергия и воля в борбата с контрабандата и констатациите ми са повече от отчайващи. Митничарите и граничарите, най-меката дума е „абсолютно ненадеждно“ охраняват границите“, коментира в сряда Борисов. И даде 7 дни срок на службите до другата сряда да го убедят в противното.

"Ситуацията наподобява на военно положение", коментираха вчера очевидци на акцията на Капитан Андреево. Специалните полицейски сили започнали да пристигат още в сряда вечерта, въоръжени с автомати. Във въздуха кръжели и два вертолета.

"Акцията цели вторичен контрол на работата на митницата в Свиленград. Също така ще направим всичко възможно да пресечем контрабандата на дрога, цигари, алкохол, други вредни вещества, а също и да пресечем незаконния трафик на хора", съобщи шефът на ОДМВР-Хасково Ангел Цанков. Той допълни, че масираното полицейско присъствие на пункта ще продължи на Разпети петък, на Велика събота и на самия Великден. "Така ще е до второ нареждане", каза комисарят. И обяви, че от влизането на полицейските сили на пункта до 16 ч вчера нямало констатирани нарушения и заловена контрабанда.

"Такова чудо виждам за първи път на вашия пункт. По всички платна обикалят жандармеристи и други цивилни ченгета. Митничарите ви са по-тихи от водата, същите са и граничните полицаи", сподели турски тираджия. Свиленградски чешити пък пуснаха лафа, че акцията носела кодовото име "Страстната митничарска седмица".

От началото на демокрацията до този момент жандармерията ни не бе навлизала в ГКПП-то. Това обаче е патент за борба с корупцията в Турция. Много пъти на комшийския пункт Капъкуле са се изсипвали камионетки с жандармеристи, които арестували всички от дежурните смени. Задържаните били откарвани директно в Одринския съд. Тамошните магистрати се произнасяли веднага, а сгафилите заминавали директно към затвора.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини