ЦСКА се върна в 2013-а и очаква фалит

ЦСКА се върна в лятото на 2013 г., когато бе на дни от фалит и изчезване от професионалния футбол.

Първо единият от големите акционери - Юлиян Инджов, обяви, че ЦСКА може да не завърши първенството. „Никога не съм казвал, че ще финансирам клуба”, каза бизнесменът, който на единствената си футболна пресконференция говореше за сериозни бъдещи планове.

Инджов сега заяви, че бил дал пълномощно на феновете и ги оставил да търсят спонсор. Накрая добави, че „неговите пари щели да отидат на кино”.

Малко по-късно Ивайло Манджуков от управителния съвет отиде при отбора в хотел „Витоша”. Там вече екшънът бе започнал. Първоначално не пускаха играчите на ЦСКА в стаите заради неплатени сметки, както се е случвало и преди. Но отново бе направен компромис. Преди тренировката Манджуков говори пред отбора и каза, че ситуацията е много тежка и очаква фалит... Футболистите пък... да не чакат заплатите си, защото няма да ги получат.

Избраникът на феновете да е съсобственик на клуба Борислав Лазаров заедно с Милко Георгиев даде на заден. „Акциите са в Манджуков и Инджов, аз съм само фен”, каза Лазаров. Два дни преди това обаче отиде в БФС, за да води разговори по европейския лиценз на клуба. А още в края на миналата седмица Томов, Манджуков и Инджов обявиха, че са прехвърлили акциите. Значи някой лъже.

Александър Томов също седи в сянка и не взема думата. Голяма част от дълговете са натрупани при неговото управление, а фамилиите Манджуков и Инжов са акционери в ЦСКА от около година. От официалното им влизане във властта с гръмовна пресконференция през март обаче нещата станаха още по-лоши. Дотогава Томов чертаеше планове за светло бъдеще - очевидно прах в очите на фона на финансовото състояние.

Изглежда вече сигурно - „червените” няма да получат лиценз за европейските турнири, но ако завършат на пето място, той няма да им е нужен. До края на сезона клубът има право да играе в „А” група, но не е ясно кои футболисти ще се съгласят да останат без заплати. През това време на „Армията” ще се надяват да излезе някой нов спасител в стил Томов от 2013 г. В противен случай ЦСКА е заплашен от изчезване. Всеки нов инвеститор ще поиска чист и ясен отговор - колко дължи клубът в момента. И дали акциите от „Лира Инвестмънт”, Манджуков и Инджов са дарени на феновете, а не трябва да се връщат заеми. От своя страна запалянковците могат да са доволни поне от едно - в една от декларациите написаха, че ако ЦСКА умира, поне те да са собственици. Макар и само формално това сигурно ще се случи.

Само между другото - навръх Разпети петък ЦСКА ще домакинства срещу „Ботев”. И няма да пази титулярният вратар Максим Уваренко, който се контузи на тренировка, а резервата Анатоли Господинов.

Иначе поне до снощи никой от футболистите - българин или чужденец, не каза, че не желае да играе без пари. Единствено португалецът Тони Силва, който бе изваден от групата за мача с „Ботев”, написа в своя профил във фейсбук: „Не ме интересува какво мислите за мен. Аз не мисля за вас...”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ