Патриарх Неофит: Да посрещнем Възкресение с радост в душите

"Посрещнете Възкресение Христово с радост в душата, с обич към близките и с надежда за по-добри дни. На всички за много години!". Това каза Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит преди богослужението тази вече в патриаршеския катедрален храм-паметник "Св. Александър Невски", предаде БГНЕС.

Хиляди християни се събраха в Катедралния храм "Св. Александър Невски" за вечерната литургия на Велики Четвъртък, където ще бъде отслужена традиционната вечерна литургия, предаде "Фокус".

На този ден от Страстната седмица се извършва последованието на 12-те евангелия. В 19:00 часа в богуслужението се включи и Негово Светейшество български патриарх и софийски митрополит Неофит.

В тазвечершната служба по традиция пред коленичилите християни се четат 12-те евангелия, в които се припомнят стараданият Христови и 12-пъти. Между четенията на евангелията се бият камбаните. Точно по средата на 12-те евангелия - между 6-тото и 7-мото се изнасят Христовото разпятие, иконата на Света Богородица и иконата на Йоан Богослов, за да се поклонят вярващите пред тях. По думите на църковните служители през храма през целия ден са преминали хиляди софиянци и гости на столицата, за да запалят свещ и да се помолят за здраве.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини