Цвета Караянчева: Дали БСП няма да поискат и диктатура на пролетариата

Днес времето ще бъде облачно, ще има превалявания от дъжд

Депутати пред “Труд”: Конфликт на интереси прозира в скандала с НЗОК

Българин спечелил милиони от Spotify – чрез законна измама

Александър Вучич: Сърбия върви по европейския път, но ще продължи да изгражда добри отношения с Русия

Жители на Брегово протестират срещу преминаването на камиони с опасен товар

Стачка в “Ер Франс”, отменени са половината полети на далечни разстояния

44 души загинаха, след като автобус падна в 200-метрова пропаст в Перу

Над 20 са последващите трусове след земетресението в Пловдивско Усетено е най-много в Пловдив, Първомай и Пазарджик, но също в София и Благоевград

Взривно устройство е хрърлено пред американското посолство в Черна гора, извършителят се е самоубил

Протести на ученици в САЩ за повече контрол над продажбата на оръжия

Земетресение от 4,8 по Рихтер край Асеновград тази нощ

Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Китай & Перник искат магистрала „Струма“

Китайци и перничани искат да строят магистрала „Струма“. Консорциум между китайската държавна фирма „Чайна комюникейшън кънстръкшън къмпани” и пернишката “СК-13 Пътстрой” е подал оферта за 17-километровата отсечка между Благоевград и Крупник. Оферти за участъка има и от още 6 фирми, консорциуми и обединения. За първи път в търговете за пътно строителство у нас се състезават и китайци. Същото китайско-пернишко обединение подаде преди месец оферта и за третия лъч на метрото.

„Чайна“ е най-голямата китайска строителна компания, чиито обороти надвишават в пъти българския национален бюджет. Само за 2013 г. например тя има 313 млрд. долара оборот. Нейният интерес към обекти в България редовно се изтъква от българските политици след визити в Китай. Миналата година „Чайна“ прояви първоначален интерес към модернизацията на жп отсечката Русе – Варна. Но едва тази година реши да подаде оферта в обществена поръчка, свързана с инфраструктурата.

Прогнозната стойност за тази отсечка на „Струма“ е само 180 млн. лв., но за нея кандидатстват ред чужди фирми, между които 3 испански: „Обраскон Хуарте Лаин“, която подава самостоятелна оферта и “Сан Хосе” и “Ксонструктора Сан Хосе”, които влизат в консорциум с българската “Автомагистрали Черно море”. За същата процедура кандидатстват и всички по-големи български строителни фирми, но с обединени оферти. Между тях са ГБС, „Трейс“, ПСТ Холдинг и др. На по-ранен етап от процедурата бяха отстранени австрийската „Щрабаг“ и италианската „Серенисима Конструциони“, които в момента обжалват.

Испанската „Обраскон Хуарте Лаин“ кандидатства и за другия 23-километров участък от „Струма“ между Кресна и Сандански, който предзвиква силен интерес от български фирми плюс още едно чуждо участие – на френската „Ен Джи И Контрактинг“, обединена с „Пътища и мостове“ и „Трейс“.

Същите чужди кандидати плюс турски, чешки, испански, италиански и френски фирми, както и обединения между всички големи български фирми кандидатстват и за два участъка от магистрала „Хемус“ – от Ябланица до Угърчин и от Угърчин до разклона за Плевен. Финансирането за тези участъци още не е осигурено. Пари за тях ще има само ако най-тежката част от „Струма“ – през Кресненското дефиле, бъде изградена не като един голям тунел, а като поредица мостове, виадукти и малки тунели. Дали това ще стане, ще се знае тази есен.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете