Цветан Цветанов: Ако не се предприемат действия за евтаназия, това би застрашило поминъка на хората

Валентин Радев: Мерките на БАБХ, МЗХГ и МВР срещу чумата по животните са адекватни

Над 5 тона нелегален алкохол иззеха митнически служители за ден

Корнелия Нинова: Искаме оставката на Румен Порожанов, да не си измиват ръцете с директора на БАБХ

Габриела Колева: Моята муза е Одри Хепбърн Дизайнерката е кръстила модната си къща на френски граф

Заловиха двама мъже с карабини край Вършец Полицията проверява версии за бракониерство и незаконен отстрел на коне

Карлес Пучдемон основа ново сепаратистко движение

Кой и как определя коя категория труд работим

Проучват строителните занаяти и архитектурата на села в Габровско

51-годишен мъж загина при катастрофа край Видин

Митрополитът на Аляска пристига в Монтана Епископ Дейвид и митрополит Даниил ще осветят икона на свети Герман

15 дни затвор за членовете на „Пуси Райът“, нахлули на финала на световното

Всичко или нищо за „Левски“

Повдигнаха обвинение на мъж, измамил търновец и присвоил колата му

Пожар изпепели етаж от къща в Еленско

Вдигат двойно прага за строителни поръчки

Кметовете, общинските управители и секторните предприятия за доставка на ток, вода и газ ще могат да използват по-облекчени процедури за възлагане на обществени поръчки от централната власт – министерства, президентството и Народното събрание.

Това предвижда проект за изцяло нов Закон за обществените поръчки, публикуван за обсъждане от Министерството на икономиката.

Открити процедури за строителство ще се обявяват за поръчки на стойност над 5 млн. лева, предвижда проекта. В момента прагът за строителство е двойно по-нисък – 2,64 млн. лв.

При услуги и доставки новият праг за обявяване на поръчки е за суми над 262 хил. лева за централната власт, за кметове и областни управители ще бъде 404 хил. лв., а за секторни възложители – 809,7 хил. лева.

Под този праг възложителите имат право да обявяват обществени поръчки с облекчени условия – пряко договаряне или публично състезание. Без никакъв конкурс и дори без задължителен договор ще може да се предоставят поръчки за строителство под 50 хил. лева, а за услуги и доставки под 30 хил. лева.

Новият закон въвежда и две нови понятия – съвместно възлагане на поръчки и смесени поръчки. Първото предвижда няколко възложители да могат да обявяват общи поръчки, а второто – в една поръчка да се включват накуп няколко вида дейности.

Според проекта дори когато се смята прогнозна стойност на поръчките за строителство, вече задължително в сумата ще се включват всички необходими доставки и услуги. Видът на самата поръчка ще се определя от това коя дейност е с по-висока стойност.

От новия закон отново ще бъдат изключени адвокатските услуги, както и услугите по предоставяне на телевизионно време. Определени поръчки ще останат запазени за предприятия на инвалиди.

Енергийните дружества и секторните възложители запазват правото си да предоставят без конкурс поръчки на свързани фирми. Такава възможност ще имат също държавата и общините, когато възлагат поръчка на ведомствени фирми, но при определени условия.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.