На 19 декември 2018 да почерпят

Световната банка одобрила кредитни гаранции от 750 млн. долара за Украйна

Белгийският премиер подаде оставка

Българските полярници пристигнаха на Антарктида

Централна роля в света иска Китай Никой не може да ни диктува какво да правим, отсече Си Цзинпин

Ники Хейли загатна какъв ще е американският план за мир в Близкия изток

Американски съдия разкритикува бившия съветник на Тръмп Майкъл Флин

ЕС призова Сърбия към конструктивен диалог с Косово

Евтина земя дават на млади фермери Целта е стопаните под 40 години да останат на село

Премиера на филм за дядо Добри в НДК

Христо Стоичков към фенове: Трудете се и не се предавайте! Стотици варненци извиха опашка за автограф от Камата

Чуждите инвестиции намаляха с 21% Задгранични компании продават бизнеса си в България

Искат Ценко Чоков обратно в ареста (обзор) Имал разрешение да отиде на зъболекар

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 19 декември 2018

Посланиците от ЕС поздравиха Лиляна Павлова за отличната работа в Триото Естония – България – Австрия

Нинова: 178 млн. лева на хората стоят в НАП, вместо да им носят доходност

„178 млн. лв. на български осигурени граждани вместо да се намират частните фондове по техни индивидуални партиди и да им носят повече, дори и 2 лв., годишно, са в НАП. Там има пари, които стоят от 2001г.“ Това съобщи пред БНТ депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и председател на временната комисия за проучване финансовото състояние на пенсионноосигурителните дружества Корнелия Нинова, цитирана от пресцентъра на БСП.

Тя уточни, че работодателите са превели парите на хората си, но не са подали декларациите, с които посочват в кой фонд да отидат. Нинова обясни, че до декември 2014г. е действал закон, според който сме длъжни до 3 месеца да кажем на НАП в кой фонд да преведе нашите парите. Ако не го направим, Агенцията превежда парите служебно в някой от частните фондове. Депутатът продължи, че през декември ГЕРБ са внесли закон, който е променил това и според който, ако до 3 месеца не посочиш къде искаш да ти отидат парите ти, те отиват в НОИ. „Този закон влезе в сила, но за да се приложи, трябва да се приеме наредба към него. Правителството отказа да приеме такава, вследствие на което имаме следната ситуация – старият закон е отменен, а новият не е влязъл в сила“, обясни Нинова. По думите й в резултат на това от началото на януари до сега 5000 души, които не са посочили в кой фонд искат да отидат парите им, не могат да предприемат нищо – парите им не могат да отидат нито в частен пенсионен фонд, нито в НОИ. Тя уточни, че от НАП са отговорили, че държат тези пари в банки. „Това са парите на хората, които трябва да им носят доходност“, поясни депутатът.

Корнелия Нинова коментира и предложението на финансовия министър да се приеме поправка, с която в такива случаи парите ще отиват в Сребърния фонд. „Отново от гледна точка на интереса на хората, това е посегателство върху техните пари“, категоричен бе депутатът. Тя се аргументира като посочи три разлики. Първата е, че във фондовете парите носят някаква доходност, а в Сребърния фонд – никаква. Второ, при смъртен случай, парите от фондовете се наследяват от наследниците, а ако са в Сребърния фонд – остават за държавата. На трето място при инвалидизация от фондовете се получава допълнителен процент, а в Сребърния няма такъв. „Политически ще си позволя да кажа, че това много ми прилича на прибирането на парите от здравната каса в общия бюджет, което направи Дянков“, заяви Нинова. Според нея това е много удобно на правителството, защото Фондът е част от фискалния резерв, а увеличавайки го, управляващите ще могат да вдигат дефицит и да вземат заеми. „Знам, че професионалистите ще кажат, че Сребърният фонд не може да се използва за покриване на заеми. Така е, но едно е когато имаш 8 млрд. в резерва, 4 от които са във фонда – тях не ги пипаш, но използваш тези над тях“, поясни народният представител.

Нинова уточни, че таксите, които се удържат от частните пенсионни фондове, в момента са 5% от парите, които гражданите влагат в тях. „Комисията реши таксите да бъдат намелени до месец – два. Това ще доведе до увеличение на парите на хората“, съобщи депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.