8 години затвор за 16-годишния Иван, убил малката Никол

Откриха имане в дома на студент по археология

Арестуваха мъж и жена, опитали да продадат ценни книги на над 150 години в София

Арх. Клаудио Нарди представя в Търново проекта си за нов градски център Близо 500 човека посетиха изложбата с разработките от Международния архитектурен конкурс “Ново сърце за стария град”

Народното събрание прие промените в правителството

Започна неформалната среща на лидерите на ЕС в Залцбург, на която участва премиерът Борисов

ГЕРБ свали доверието си от кмета на Гърмен, оттегли зам.-кмета си

Главният секретар на Българската асансьорна асоциация: Смъртта на 10-годишно дете в асансьор беше предизвестен инцидент

Министърът на културата обеща да съдейства за запазване на античното селище край Благоевград, без да се пречи на АМ „Струма“

Волен Сидеров: Подновяването на един кабинет е нещо нормално и демократично

Ахмед Доган и Мустафа Карадайъ са обсъдили актуални политически въпроси с американския посланик Ерик Рубин Изразили задоволство от обмяната на мнения, такива срещи били необходими и полезни

Румен Радев: Парадоксално е за министър на вътрешните работи да се предлага сегашният главен секретар Постъпили са предложения за посланици, които съм отхвърлил, съобщи президентът

Арестуваха столичанин, превозвал 16 мигранти край Мездра

Залесяват 70 дка с тополи и цер в ДЛС „Паламара“

Иззеха боен арсенал от дома на 61-годишен мъж във Врачанско

Нинова: 178 млн. лева на хората стоят в НАП, вместо да им носят доходност

„178 млн. лв. на български осигурени граждани вместо да се намират частните фондове по техни индивидуални партиди и да им носят повече, дори и 2 лв., годишно, са в НАП. Там има пари, които стоят от 2001г.“ Това съобщи пред БНТ депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и председател на временната комисия за проучване финансовото състояние на пенсионноосигурителните дружества Корнелия Нинова, цитирана от пресцентъра на БСП.

Тя уточни, че работодателите са превели парите на хората си, но не са подали декларациите, с които посочват в кой фонд да отидат. Нинова обясни, че до декември 2014г. е действал закон, според който сме длъжни до 3 месеца да кажем на НАП в кой фонд да преведе нашите парите. Ако не го направим, Агенцията превежда парите служебно в някой от частните фондове. Депутатът продължи, че през декември ГЕРБ са внесли закон, който е променил това и според който, ако до 3 месеца не посочиш къде искаш да ти отидат парите ти, те отиват в НОИ. „Този закон влезе в сила, но за да се приложи, трябва да се приеме наредба към него. Правителството отказа да приеме такава, вследствие на което имаме следната ситуация – старият закон е отменен, а новият не е влязъл в сила“, обясни Нинова. По думите й в резултат на това от началото на януари до сега 5000 души, които не са посочили в кой фонд искат да отидат парите им, не могат да предприемат нищо – парите им не могат да отидат нито в частен пенсионен фонд, нито в НОИ. Тя уточни, че от НАП са отговорили, че държат тези пари в банки. „Това са парите на хората, които трябва да им носят доходност“, поясни депутатът.

Корнелия Нинова коментира и предложението на финансовия министър да се приеме поправка, с която в такива случаи парите ще отиват в Сребърния фонд. „Отново от гледна точка на интереса на хората, това е посегателство върху техните пари“, категоричен бе депутатът. Тя се аргументира като посочи три разлики. Първата е, че във фондовете парите носят някаква доходност, а в Сребърния фонд – никаква. Второ, при смъртен случай, парите от фондовете се наследяват от наследниците, а ако са в Сребърния фонд – остават за държавата. На трето място при инвалидизация от фондовете се получава допълнителен процент, а в Сребърния няма такъв. „Политически ще си позволя да кажа, че това много ми прилича на прибирането на парите от здравната каса в общия бюджет, което направи Дянков“, заяви Нинова. Според нея това е много удобно на правителството, защото Фондът е част от фискалния резерв, а увеличавайки го, управляващите ще могат да вдигат дефицит и да вземат заеми. „Знам, че професионалистите ще кажат, че Сребърният фонд не може да се използва за покриване на заеми. Така е, но едно е когато имаш 8 млрд. в резерва, 4 от които са във фонда – тях не ги пипаш, но използваш тези над тях“, поясни народният представител.

Нинова уточни, че таксите, които се удържат от частните пенсионни фондове, в момента са 5% от парите, които гражданите влагат в тях. „Комисията реши таксите да бъдат намелени до месец – два. Това ще доведе до увеличение на парите на хората“, съобщи депутатът от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.