По-строг контрол за допинга и хранителните добавки (обзор)

Да се засили контролът върху хранителните добавки и употребата на веществата, приемани от активни спортисти и любители, както и върху тяхната реклама. За това се обединиха участниците на кръглата маса „Спорт без допинг – здрави“, организирана от Министерството на младежта и спорта, вестниците „Труд“ и „24 часа“.

Част от мерките вече са заложени в стратегията за борба с допинга на спортния министър Красен Кралев. Тепърва няколко ведомства и експерти ще решават как да се реализират те.

Според Асоциацията на собствениците на аптеки обаче така има риск проблемите да се прехвърлят от здравата на болната глава. Според тях основният проблем е безконтролната употреба на медикаменти от спортисти по лекарско предписание.

„Причините за положителните проби в българския спорт са комплексни и често става въпрос за липсата на информация”, заяви министър Кралев.

Въвеждане на лицензионен/регистрационен режим на хранителните добавки, създаване на национален регистър на фитнес залите, изискване на задължителен образователен ценз за фитнес инструкторите, осъществяване на строг контрол върху разпространението и използването на допинг в елитния и масовия спорт бяха сред акцентите на събитието.

Кралев информира, че за периода 2010-2104 г. 32-ма български спортисти са дали положителни проби и представи Национална стратегия за борба срещу употребата на допинг в спорта за периода 2015–2025 г.

„Чисто съвпадение е изработката на документа и скандала с щангистите”, допълни Кралев пред пълната аудитория в сградата на Полиграфическия комбинат на бул. „Цариградско шосе” № 47. Той получи подкрепа за стратегията от всички заинтересовани страни, като разпространението и употребата на хранителни добавки се превърна в основна част от разговорите.

Министърът разкри, че именно добавките с необявени в тях забранени съставки са голям проблем за спортистите. На последната зимна олимпиада в Сочи са направени 2631 теста за допинг, от тях 7 са позитивни и всички са причинени от замърсени хранителни добавки. В тази връзка той каза, че изследване във Великобритания показва, че 44 процента от положителните проби за допинг са следствие на замърсени добавки.

Такъв се предполага, че е проблемът и при гафа с нашите щангисти, като Кралев очаква от лабораторията в Кьолн резултатите от изследванията на техните „Б” проби и на препарата, използван от състезателите. Според него у нас има около 100 хил. души, които се занимават активно с фитнес, а 12 процента от тях взимат допинг. Така по този показател България е номер едно в Европа според официално изследване.

Друг проблем е липсата на информация за дейността на фитнес центровете и какви препарати се предлагат в тях. Според министъра няма и достатъчно компетентни специалисти, които да работят за възстановяването на спортистите. Тревожно е и снижаването на възрастта на младежите, употребяващи забранени вещества, както и разпространението на добавки с необявени на етикета съставки.

Има подвеждащи и опасни реклами

Сегашната нормативна уредба позволява на пазара да има и хранителна добавка, и лекарство с едно и също активно вещество в състава им. Типичен пример е гинко билобата. При анализ се оказва, че в продаваните медикаменти активното й вещество е 40 мг, а в хранителната добавка - 120 мг. Т.е. когато човек приема добавката на своя глава, той не знае до какви странични и нежелани ефекти може да се стигне, особено ако пие и други медикаменти, казаха още депутати. Те припомниха, че никой не контролира и рекламата на хранителните добавки в медиите, заради което се разпространяват подвеждащи послания, че лекуват и могат да се използват вместо медикаменти.

Проверка показала още, че нито един от 295-те фитнеса в София не са се регистрирали по здравна наредба, че продават добавки.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Лекарства се продават във фитнеси, басейни и тенис зали

Проф. Пламен Моллов: Нужен е мощен лабораторен контрол за добавките

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини