Екоминистерството: Понижават се речните нива

През изминалото денонощие нивата на повечето от наблюдаваните реки в страната са се понижавали или и са се задържали. Повишения са регистрирани в долните течения на някои реки. Към момента водните количества на почти всички наблюдавани реки са над праговете за високи води. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ- БАН) днес ще е без валежи. В събота и неделя също не се очакват валежи.

Вижте нивата на наблюдаваните реки:

Дунавски басейн – речните нива са се понижили с до -55 см. Незначителни повишения са регистрирани в поречията Осъм с до +48 см, Янтра с до +34 см и Русенски Лом с до +10 см.

Черноморски басейн – нивата на наблюдаваните реки са се понижили с до -20 см.
Източнобеломорски басейн – повишение е регистрирано на р. Тунджа при гр. Елхово с +10 см. Нивата на останалите наблюдавани реки в басейна са се понижили с до -90 см.
Западнобеломорски басейн – речните нива са се понижавали с до -12 см.
В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка, днес и утре, се очаква пониженията на речните нива в страната да продължат. Поради високата почвена влага и оттичането на реките, са възможни краткотрайни повишения на места.
Дунавски басейн: повишения се очакват в долните течения на реките Осъм, Янтра и Русенски Лом.
Черноморски басейн: възможни са повишения в горните течения на реките Провадийска и Камчия.
Източнобеломорски басейн: очаква се повишение в долното течение на река Тунджа.
Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа при НИМХ-БАН прогнозира:
Река Марица
Водните нива в басейна на р. Марица ще са под праговете за предупреждение.
Река Тунджа
Нивото на река Мочурица при с. Воденичене е над оранжевия праг (риск за тревога) и по прогноза се очаква да се задържи над него до следобедните часове на 10 април.
Нивото на река Мочурица при с. Чарда е под оранжевия праг (риск за тревога), като се очаква в ранните часове на 10април да спадне под жълтия праг (предупреждение) и да продължи да се понижава.
Нивото на река Тунджа при гр. Ямбол е под оранжевия праг (риск за тревога) и по прогноза през следващите дни ще продължи плавно да се понижава, задържайки се над жълтия праг (предупреждение).
Нивото на река Тунджа при гр. Елхово се повишава и се очаква днес да достигне максимум без да преминава червения праг (тревога), след което ще започне плавно да се понижава, като през следващите дни нивото ще остане над оранжевия праг (риск за тревога).
Системата за ранно предупреждение за водосбора на река Арда при НИМХ-БАН прогнозира: в басейна на реката водните нива ще са под праговете за предупреждение.
Западнобеломорски басейн - очаква се пониженията на речните нива да продължат.
Внимание за водосбора на река Тунджа.
В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини