Партии си крадат имената

Крадат се имена на партии. Помните ли СДС-тата с тиретата? И НДСВ-тата с поредни номера? Мислехме, че старият трик за отклоняване или направо кражба на гласове е останал в зората на демокрацията, но не.

„Това е недопустимо за демокрацията, някой да реши да печели по втория начин”, обясни Найден Зеленогорски от Реформаторския блок. пред Нова телевизия.

„Представяте ли си те да излязат като коалиция Патриотичен фронт и някой да излезе с партия Патриотичен фронт на местните избори?”, запита Настимир Ананиев от РБ.

Няма нужда да си го представяте, ще го видите на следващите избори. Ако в бюлетината наесен Патриотичен фронт се появи на две места, не се чудете. Едното е коалицията, която днес е в парламента, а второто – партия-плагиат.

Патриотичният фронт стана жертва на познатия трик малки партии да регистрират в съда имена на вече добили популярност. И така да се сдобиват с гласове за сметка на чужда слава. А всичко това – напълно законно.

„Досегашния закон забранява да се крадат имена на партии, но не е забранено да се крадат на коалиции”, заяви Юлиян Ангелов от Патриотичния фронт.

На принципа по-добре късно отколкото никога, няколко групи в парламента се обединиха за спасение на имената си. Със закон.

Но със запълването на един пропуск, депутатите от Патриотичния фронт са на път да отворят нов.
„Разбирам, че те искат да си решат казуса, който имат, но по този начин всяка една коалиция не може да прерасне в партия”, категоричен е Настимир Ананиев от Реформаторския блок.

Тоест – ако приетият на първо четене закон остане в този вид, нито Реформаторите, нито Патриотите ще могат да прераснат в партия. Не че някой признава за подобни планове в момента. Така недоразумението трябва да бъде решено на второ четене.

При всички случаи за Патриотите проблемът ще е налице, ако плагиатът реши да се яви на избори. Защото законът няма как да действа със задна дата.

Практиката показва, че откраднатите гласове не са драстично много, но историята помни, че точно така се подменят управленски формули.

През 2001-ва две партии си харесаха името на Симеон Сакскобургготски и го включиха в партийните си наименования. Така отнеха на НДСВ близо 4 % и самостоятелното управление.
Заради няколко депутата по-малко, НДСВ трябваше да влязат в коалиция с ДПС. Няколко години по-късно по подобен начин местните избори в Плевен загуби и Найден Зеленогорски.

Със сегашните промени не е ясно и как точно ще се защитават личните имена. Засега защитени от кражба ще са наименованията само на парламентарно-представените партии и коалиции.

А тези, които помнят историята, познават и презастраховката. Така на последните парламентарни избори Настимир Ананиев запази в патентното ведомство марката „Реформаторски блок”.

„Имаше спекулации преди изборите, че някой може да се възползва. Да навреди на блока като се дублират различни организации, които могат да разсеят гласове от симпатизантите на Реформаторския блок”, спомня си Настимир Ананиев.

Оттогава рекламни и печатни материали с името „Реформаторски блок”, може да прави само коалицията. И никой недоброжелател или просто фен. Но колкото и старателни да са политиците в презастраховките, някой винаги води с една обиколка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини