Спасителите от Банско прибраха закъсали девойка и семейство

Турската армия установи контрол над всички селища в района Африн

Майка на 6 деца скубе и бие учителка Поморийският съд разпореди глоба за инцидент в училище

Бинали Йълдъръм: Никой не може да определя бъдещето на Близкия Изток без Турция

Комисар Явор Колев: Увеличава се педофилията в интернет

Стамен Белчев: Каранга пречи на конкурентите Труд

Посланикът на Турция дари апаратура за лечение на деца

Вековна икона на Богородица пристигна от Украйна във Варна

Д-р Джафер с отличие “Здравен политик”

Отстраняват 13 граничари заради издънката на Аерогара София На тяхно място идват служители от Варна и Бургас, каза вътрешният министър Радев

Цветан Цветанов: Да се подготвим за фалшивите новини и спекулации от нашите опоненти Руски дипломати ще се гонят само при заплаха за националната сигурност, каза в Поморие зам.-председателят на ГЕРБ

С кого пие всеки втори в България?

Художник от Търново дари Цветан Цветанов със своя картина

ГДБОП закопча разпространител на филми с насилие над непълнолетни

По-високи глоби на пътя в Гърция: 1500 евро за пушене в кола с дете, 2000 – за антирадар Отпада намалението от 50% при плащане до седмица

Разработиха “всевиждащо око”, което да алармира за наближаващи астероиди

Учените от Института за оптика в атмосферата на Руската академия на науките в Томск са разработили комплекс от апаратура, даващ възможност да се следят космическите отпадъци и астероиди, които се приближават на опасно разстояние до Земята, предава „ИТАР ТАСС”.

Твърди се, че този комплекс може да се превърне в част от станцията за мониторинг на близкото космическо пространтсво на територията на Бразилия и ЮАР.

„Това е нещо като модул, вграден в станцията за мониторинг на космическото простанство. В модула има два блока. Първият е операторски, а вторият гледа небето. Условно това може да се нарече „всевиждащо око, което дава информация за цялата атмосфера. А освен това с негова помощ могат да се регистрират прелитащи големи космически обекти. С помощта на станцията може да се разбере какви точно са тези обекти – спътници, части от ракети или изгубени блокове”, обясни старшщи-научният сътрудник на института Виктор Галилейский.

Той допълни,че комлексът от апаратура за оперативен контрол на оптико-физическото състояние на атмосферата е създаден заопределен вид атмосферни явления, като скоростта на движението на облаците, яркостта на фона и други. Това е необходимо за работата на астрономическите обсерватории, за даването на точна прогноза за времето и за гарантирането на сигурността на излитанията и кацанията на самолетите.

А по времена изпитанията станало ясно, че устройството вижда не само обектите и явленията в атмосферата, но и големите космически обекти.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.