Украйна вдига стена по границата си с Русия

Киев ще вземе участие в сформирането на литовско-полско-украинска военна бригада, а с помощта на Полша ще се отдели от Русия със стена, подобна на берлинската, пише "Дойче вирчафтс нахрихтен", цитиран от БГНЕС.

На съвместна пресконференция със своя полски колега Бронислав Коморовски в Киев президентът на Украйна Петро Порошенко съобщи, че Варшава ще даде на Киев кредит в размер на 100 млн. долара за модернизиране на енергийния сектор и потягане на външните граници. В същото време от началото на април държавната гранична служба на Украйна започна строителство на бетонна стена по протежение на украинско-руската граница. Премиерът Арсений Яценюк заяви през септември 2014 г., "е тази стена ще бъде подобие на Берлинската, припомня немското издание.

В Киев Коморовски каза: "Полша и Украйна си стиснаха ръцете. Полша ще отделя каквото е възможно за това и други страни от свободния западен свят да подадат ръка на Украйна".

ВДД също така припомня, че в началото на март Порошенко подписа закон за участието на Украйна в създаването на военно формирование заедно с Литва и Полша, което се предполага, че ще участва в мисии на ООН. Числеността на новото формирование ще е от 4500 военни. "Освен това Полша има намерение да доставя оръжие на Украйна", пише ДВВ, цитирано от РИА Новости

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия