Атина връща четири хиляди държавни служители на работа

Гръцкото правителство ще наеме отново близо четири хиляди държавни служители, освободени от длъжност в рамките на политиката на строги икономии, пише германският вестник Die Welt, цитиран от Фокус. Мярката е наложителна, според Атина, за да се "възстанови демократичния ред".

Правителството започна обсъждане на възможността за връщането на държавните служители в четвъртък с представянето на законопроект, озаглавен "Демократизация на обществените служби". Текстът, който ще бъде гласуван през идните седмици, е "първият етап на интервенции в публичния сектор и опит за възстановяване на конституционния и демократичен ред след пет години борба с реформи", поясни вторият министър на административната реформа Йоргос Катрунгалос.

Първата цел на законовата мярка е възстановяването на служба на онези, които са били освободени от съображения за икономии. В системата на държавната администрация се предвижда и включването на още шест хиляди души, които са преминали успешно конкурсите, но все още не са назначени в структурите. Правителството на Ципрас планира наемането на близо 15 хил. служители през текущата година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят