ГЕРБ оглавиха комисиите за приятелство с Китай и Русия

Парламентарните групи за приятелство с други страни скараха политиците. БСП обяви бойкот на шефските места в делегациите, защото ГЕРБ и останалите управляващи им отказали председателските места в групите за дружба с Русия и Китай. И двата поста са определени за ГЕРБ - с Москва отново ще другарува Красимир Велчев, а с Пекин “главен” приятел ще е Димитър Бойчев. В групите е и лидерът на “Атака” Волен Сидеров, но като редови член.

Социалистите са получили челните места за приятелство с Италия, Испания, Грузия, Аржентина, Армения, но постовете ще останат вакантни - БСП няма да предложи хора. Червените нямат намерение да отстъпят от решението си, ако управляващите не размислят за разпределението на местата за приятелство с Русия и Китай, категорични са от партийното ръководство.

Най-много депутати от всички групи са обявили желание да заздравяват връзките със САЩ - 50, с Германия - 48, начело съответно с Джема Грозданова и Илия Вълков от ГЕРБ. Следват другарите на Китай, които са 43-ма. В парламента има и доста фенове на Япония - 32-ма, водени отново от ГЕРБ-ер - Станислав Иванов. Азербайджан, Франция, Гърция, Австрия и Куба също са предпочитани за дружба от депутатите, за разлика от страни като Катар, Египет, Венецуела, Чили, Малта - в тези групи желание за участие са заявили само по двама избраници. Само четирима депутати - всичките от “Атака”, искат да другаруват със Северна Корея.

Групата за приятелство с Великобритания ще се води от депутата от ДПС Станислав Иванов, за връзките с Индия ще се грижи Хасан Адемов, а с Израел - съпартиецът им Янко Янков. Бразилия и Белгия се падат на Реформаторския блок - с председатели Румен Христов и Антони Тренчев. С Канада пръв приятел ще е Кирил Цочев от АБВ, а с Холандия - патриотът Борис Ячев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия