Спират половината АЕЦ за ремонт

Пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ беше спрян на 10 април вечерта за годишен планов ремонт, съобщиха от централата. Профилактиката на 1000-мегаватовата мощност ще продължи до 20 май.

През тази година ремонтът на половината централа е по-дълъг, защото включва и дейности за удължаването на живота й, обясни пред БНР изпълнителният директор на централата Димитър Ангелов.

„Този годишен ремонт е изключително напрегнат и натоварен. Допълнително има и смяна на оборудване и на елементи на оборудването“, обясни Ангелов. Работата по обследването на мощността ще бъде направена съвместно от руски и български експерти.

Удължаването на живота на пети и шести блок в АЕЦ „Козлодуй“ ще струва между 500 млн. и 1,2 млрд. лева по прогноза на руската компания „Росатом“. Без удължаване животът на двете мощности изтича през 2017 г. и 2019 г.

Ядрената централа в Козлодуй произвежда между 33 и 36% от електроенергията в страната. Един от двата работещи блока в дружеството се спират веднъж в годината - шести блок през октомври, а пети през април. От ЕСО уверяват, че не очакват проблеми с тока заради ниското потребление в страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес