Вижте от птичи поглед строежа на логистичната база на JYSK в Божурище (ВИДЕО)

Задържаха мъж, пребил зверски непълнолетно момиче

Димитър Маргаритов: Хванахме разреден алкохол по морето

Близки на блъснатите в Петрич младежи протестираха срещу безрасъдното шофиране

За нова вълна телефонни измами алармира полицията

Робърт Де Ниро навърши 75 години

Откриха тялото и на второто дете, паднало в морето от варненския вълнолом

50 мини мобилни телефона задържаха на Летище София

Стабилизирана е жената, която получи сърдечен пристъп до езерото „Бъбрека“ в Рила

Ъшър подкара уличен болид в Лондон Дейвид Хаселхоф откри славното рали Gumball

Община Лясковец с акт за начет за 200 000 лева по ДДС Кметът д-р Ивелина Гецова: Това е рутинна процедура. Погасяваме задължението по погасителен план

Д-р Ангел Кунчев: Няма бум на летни вируси, сезонът преминава спокойно

Показен арест на „Черни връх“ в София, задържаха Георги Кочев – Биби

Късноримска статуя лежи под стълбището на Хераклея Синтика (ВИДЕО)

И Моника Белучи почива на остров Парос

На задната стена на лаптопа

Купувайки лаптоп, много хора пренебрегват информацията за комуникационните възможности на тази техника. И може би са прави, защото най-често тя представлява нещо написано като на китайски. Все пак едно е в описанието да пише, че процесорът е двуядрен и да се спомене марката и тактовата му честота, а съвсем друго – че портовете са 1x USB 2.0, 1x USB 3.0, HDMI и SD/MMC Card Slot. Второто рядко някой им търпението да прочете. А е нужно, защото портовете на лаптопа ни предоставят понякога десетки опции да разширим възможностите на това устройство и да включим към него най-разнообразна техника.

Горното описание на практика е съвсем просто. Означава, че устройството има два комуникационно-енергийни порта – един USB втора серия и един по-съвременен USB трета серия. Освен това има възможност да се свърже примерно със съвременен телевизор чрез HDMI порта. А освен това притежава слот за четене на карти за памет, най-често от съвременни фото или видеоапарати.

Какви възможности дава USB

USB (съкращение от Universal Serial Bus, т.е. универсална серийна шина) е най-разпространеният в момента комуникационен стандарт, характерен и за настолните компютри, и за мобилните. Ако лаптопът ви има USB 2 и USB 3, както е в горния случай, той на практика може да се свърже с 99% от съществуващите на пазара външни устройства. И тъй като на самите портове не пише от коя серия са, а на външен вид почти по нищо не се различават, най-добре е внимателно да прочетете съответния раздел от техническите характеристики, преди да купите изделието.

Универсалната шина е плосък, правоъгълен порт, с пластмасова пластина в средата. При по-старата версия 2.0 цветът на пластмасовата пластина е бял или черен. При по-новата и по-бърза версия 3.0 – син.

При най-модерните модели лаптопи можете да срещнете и още две разновидности на цвета. Светлосинята означава версия 3.1, която има по-висока скорост за предаване на данните. А ако е жълта или червена, това означава, че поддържа и така наречената “Sleep and Charge” функция. Т.е. през този порт можете да зареждате външни устройства (смартфони, таблети и др.) дори когато лаптопът е изключен или поставен в „спящ“ режим. Разбира се, мобилният компютър трябва да е включен в електрическата мрежа.

Зареждането на съвременен телефон е напълно възможно през USB порта на лаптопа. За тази цел повечето зареждащи устройства на смартфоните са направени от две части. Едната завършва с USB, а втората представлява щепсел за директно включване в електрическия контакт, който има USB вход.

Втори екран за мобилния компютър

Възможностите да присъедините втори монитор към лаптопа си и той да бъде с размерите на телевизионен екран, са доста големи. Това става обикновено чрез два порта: по-старият VGA (Video Graphics Array) и по-съвременният HDMI (High Definition Multimedia Interface).

VGA е разработен още през 80-те години на миналия век и е видеостандарт с аналогов изходен видеосигнал. Доколко такава техника все още е в масова употреба е доста съмнително, но пък производителите на лаптопи продължават да го поставят, защото е утвърден и не представлява голям разход за тях. Пък и VGA буксата осигурява обратна съвместимост с доста аналогови устройства – телевизори от по-старото поколение, компютърни монитори, мултимедийни проектори, видеокасетофони и какво ли още не.

HDMI е създаден преди десетина години и е способен да пренася едновременно аудио и видео сигнал от цифрови устройства, така че се спестява един допълнителен кабел. HDMI има много широко разпространение – на практика няма съвременен цифров телевизор, който да няма HDMI изход. Производителите на лаптопи пък го предпочитат не на последно място и защото е доста тънък и е подходящ за вграждане и в най-тънките мобилни компютри.

Връзка с интернет и с фотоапарат

Днес на пазара трудно може да се намери лаптоп без опция за безжично свързване. Но все пак в част от мобилните компютри има още една възможност за свързване със световната мрежа чрез кабел. Това става чрез порта Ethernet, който е задължителен за настолните компютри. Ако случайно в лаптопа ви няма такъв вход, можете да се снабдите с преходник. Има и определени модели лаптопи, които се предлагат с такъв преходник, например ZenBook UX303LN на Asus. При него, когато се намирате на място с жична връзка, към интернет ползвате преходника, който довежда сигнала до USB-входа.

Изключително голям спектър от външни устройства – дигитални видеокамери и фотоапарати, много смартфони, таблети, портативни игрови конзоли и др. използват като основен носител за запис на информация мемори карти. Техните стандарти са изключително разнообразни, почти по един за всеки производител. Присъствието на вграден четец за тях в много съвременни лаптопи е логично следствие от тази популярност.

Наличието на подобен слот е безспорно удобство, спестяващо ви покупката на отделен четец. Пък и да го имате, ще трябва да ползвате USB порт, а те не са безкрайно много – най-много да са три. Обикновено съвременните лаптопи разполагат с поне един такъв конектор. Най-често става дума за 3,5 милиметров жак, позволяващ включване на слушалки с микрофон т.е. две аудиолинии (вход/изход).

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.