Прихващане за 500 хил. евро в КТБ влезе в съда

Временните синдици на Корпоративна търговска банка (КТБ) вече са започнали да оспорват в съда заявени прихващания от клиенти на кредитната институция. Това става ясно от редовния седмичен отчет на синдиците Лазар Илиев и Росен Ангелчев, който те са изпратили до Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Миналата седмица е била подадена първата искова молба в съда за обявяване за недействително прихващане в размер на 500 хил. евро. Името на компанията, срещу която е възражението, е заличено, защото по закон е обект на тайна. Става ясно само, че прихващането е на депозит срещу кредит. Тече подготовката и на други искови молби. Скоростните промени в Закона за банковата несъстоятелност дадоха възможност за частично недействителни да бъдат обявени прихващанията, направени след датата на обявяването на неплатежоспособност на банката или след поставянето й под специален надзор.

От синдиците се очаква да атакуват сделки за прихващания, одобрени от квесторите. До края на миналата година те са били общо 668 за над 852 млн. лв.

Синдиците са ангажирали юристи, които да направят правен анализ на действието и на заявените прихващания. Била е изпратена и молба за съдействие до Института на дипломираните експерт-счетоводители, които да помогнат да се направи преглед на тези заявени прихващания.

В момента се прави анализ за движението на парите от сметки на кредитополучатели от КТБ, става ясно от отчета на временните синдици. Чрез него те щели да преценят срещу кои трети лица по сделки да заведат искове за връщане на получено имущество от банката. Последните промени в Закона за банковата несъстоятелност позволиха на временните синдици да завеждат искове срещу трети лица, получили непряко финансиране от банката.

Скоростните промени в Закона за банковата несъстоятелност всъщност дадоха възможност на синдиците да завеждат дела и срещу лица и фирми, които са получили кредити от КТБ през други дружества, а не пряко. По подобен начин са финансирани сделките за БТК, "Дунарит" и другите компании, контролирани от мажоритарния акционер в КТБ Цветан Василев и придобити наскоро за 1 евро от новосъздаденото дружество LIC33.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес