Тиквичките в настъпление

Турция може да купи руски изтребители Су-57, ако САЩ блокират доставката на F-35

Апаш влиза в затвора заради 12-годишна булка В област Монтана има 51 непълнолетни майки с 56 деца

Мигранти в център в Дрезден нападнаха полицаи Трима са ранени

Хора даряват кръв в църква

Васил, който издяла Смолян с резачка Най-голямата му дървена фигура тежи над тон

За Мушек и мушеците 195 години от рождението на Найден Геров, съставил първия ни речник

Испания спаси 408 мигранти в Средиземно море

„Баварци“ превзеха София 120 машини на BMW и MINI бяха показани в Интер Експо Център

Подарък 13 от Дядо Коледа

Поклонението пред Светлин Русев ще бъде в сряда в Националната галерия – Квадрат 500

4-километрова опашка от ТИР-ове на “Капитан Андреево”

Предприятие за преработка на риба строят в Белица Предвиждат количества до 300 тона годишно

Установено е огнище на инфлуенца в село Стефаново

Почина синът на годеника на певицата Емилия

Прихващане за 500 хил. евро в КТБ влезе в съда

Временните синдици на Корпоративна търговска банка (КТБ) вече са започнали да оспорват в съда заявени прихващания от клиенти на кредитната институция. Това става ясно от редовния седмичен отчет на синдиците Лазар Илиев и Росен Ангелчев, който те са изпратили до Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Миналата седмица е била подадена първата искова молба в съда за обявяване за недействително прихващане в размер на 500 хил. евро. Името на компанията, срещу която е възражението, е заличено, защото по закон е обект на тайна. Става ясно само, че прихващането е на депозит срещу кредит. Тече подготовката и на други искови молби. Скоростните промени в Закона за банковата несъстоятелност дадоха възможност за частично недействителни да бъдат обявени прихващанията, направени след датата на обявяването на неплатежоспособност на банката или след поставянето й под специален надзор.

От синдиците се очаква да атакуват сделки за прихващания, одобрени от квесторите. До края на миналата година те са били общо 668 за над 852 млн. лв.

Синдиците са ангажирали юристи, които да направят правен анализ на действието и на заявените прихващания. Била е изпратена и молба за съдействие до Института на дипломираните експерт-счетоводители, които да помогнат да се направи преглед на тези заявени прихващания.

В момента се прави анализ за движението на парите от сметки на кредитополучатели от КТБ, става ясно от отчета на временните синдици. Чрез него те щели да преценят срещу кои трети лица по сделки да заведат искове за връщане на получено имущество от банката. Последните промени в Закона за банковата несъстоятелност позволиха на временните синдици да завеждат искове срещу трети лица, получили непряко финансиране от банката.

Скоростните промени в Закона за банковата несъстоятелност всъщност дадоха възможност на синдиците да завеждат дела и срещу лица и фирми, които са получили кредити от КТБ през други дружества, а не пряко. По подобен начин са финансирани сделките за БТК, “Дунарит” и другите компании, контролирани от мажоритарния акционер в КТБ Цветан Василев и придобити наскоро за 1 евро от новосъздаденото дружество LIC33.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.