НАТО реже мисията на Русия заради шпиони

Ръководството на НАТО е решило да съкрати състава на руската мисия в алианса в Брюксел от над 50-ина на 30 души заради подозрения в шпионаж, съобщи в. „Ню Йорк таймс”. Според изданието решението било взето след конфиденциален доклад, според който в делегацията имало разузнавачи. Конкретни имена не се споменават.

Публично от НАТО обяснили, че съкращаването на персонала е във връзка с нова административна директива, която гласи, че страните партньори, каквато е Русия, имат право на максимум 30 сътрудници. Взетото решение обаче не заставя Москва да редуцира незабавно състава си, а й дава възможност да го направи в рамките на 9 месеца, като сама реши кои сътрудници да си прибере.

В същото време пет страни от Северна Европа - Швеция, Норвегия, Финландия, Дания и Исландия, се договориха да координират усилията си в областта на отбраната срещу Русия, която считат за главна заплаха за себе си, ЕС и НАТО.

Според Ройтерс съвместното заявление на техни министри е най-твърдото от региона на фона на изострянето на отношенията между Запада и Русия. Петте страни се договорили още за взаимодействие с балтийските държави, които са силно разтревожени от ставащото в Украйна.

Алиансът в момента тества за първи път новите си сили за бързо реагиране чрез учения в Чехия и Холандия, в които участват общо 1500 войници. Целта е да се провери готовността им за разгръщане в рамките на десетки часове, вместо на дни, ако възникне такава необходимост.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия