Ватиканът отказва да приеме посланик гей

Ватиканът бави одобрението на предложения от Франция за посланик в Светия престол Лоран Стефанини, вероятно заради слуховете, че може да е гей, пише италинската преса. Ватиканът засега отказва коментар за спекулациите, а Париж от своя страна не желае да оттегли кандидатурата и да я смени с друга.

Италианските медии отбелязват, че Стефанини е известен като изключително начетен и културен човек и практикуващ католик. Френските издания напомнят, че 55-годишният мъж никога не е скривал своята сексуална ориентация и досега е бил шеф на протокола на президента Франсоа Оланд. Освен това Стефанини е отличен дипломат, обобщават в Италия и Франция, отбелязвайки, че е изключително подходящ за поста във Ватикана.

Кандидатурата му там била внесена още през януари, но отговорът се бави и до днес. Според познавачите това е сигурен знак за отхвърлянето й.

Смята се, че евентуално неодобрение на Стефанини ще опетни имиджа на папа Франциск, който зае поста през март 2013 г. и оттогава се проявява като по-толерантен от предшествениците си, включително спрямо хомосексуалистите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.