Изоставени в Йемен американци съдят Кери и Пентагона

Три американско-арабски организации в САЩ заведоха дело срещу държавния секретар Джон Кери и шефа на Пентагона Ащън Картър от името на 41 US граждани в Йемен заради отказа на администрацията на Барак Обама да ги евакуира от раздираната от гражданска война и саудитски въздушни удари държава.

Ищците са сред 450 американци от арабски произход, които се включиха в отчаяна петиция на сайта StuckInYemen.com, молейки Вашингтон да не ги изоставя на произвола на съдбата. Държавният департамент обяви в четвъртък, че е информиран за подписката, но посъветва участниците в нея да се опитат да се спасят на борда на някой съюзнически кораб, който евакуира чужденци от южното крайбрежие на Йемен.

Междувременно от Аден бе съобщено за най-интензивните въздушни рейдове на водената от Саудитска Арабия сунитска коалиция срещу шиитските бунтовници от племето хуси и военните подразделения на бившия йеменски диктатор Али Абдула Салех. Мишени на бомбардировките били общински сгради, превзети в четвъртък от бунтовниците и централния аденски стадион. Експлозии имало и в Ал Атак, източно от Аден, където армията на Салех контролираше база на ПВО и погреби.

Координаторът за хуманитарните помощи на ООН Йоханес ван дер Клаув призова от Женева за незабавна „хуманитарна пауза” в бойните действия, за да могат УНИЦЕФ и Международният комитет на Червения кръст да доставят отчаяно необходими медикаменти и медицинско оборудване в Йемен.

Пакистанският парламент гласува единодушно страната да остане неутрална в конфликта. Приетата на извънредно заседание резолюция не е обвързваща за премиера Наваз Шариф, но той бе дал да разбере, че иска мнението на депутатите. Така Шариф се измъкна от неловката за него ситуация да отхвърли лично искането на Саудитска Арабия Исламабад да се включи в коалицията срещу подкрепяните от Иран хуси с въздушни, морски и сухопътни сили. Рияд даде убежище на Шариф, когато военните го свалиха от власт през 1999 г. Той обаче се притеснява сунитско-шиитският разрив да не зарази и Пакистан.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят