Наш „Крал на хакерите“ арестуван във Филипините (обзор)

Властите във Филипините арестуваха 32-годишния българин Константин Симеонов Кавръков по обвинения а киберпрестъпления и източване на банкови сметки. Нашенецът е от Стара Загора и е член на разбитата през 2004 г. “Българска суперхакерска група” с тартор Алексей Петров Коларов от Силистра.

Кавръков бил заловен около 21 ч в четвъртък, докато тегли пари с подправени кредитни карти от банкомат във филипинския град Кесон сити. У него били намерени няколко пластики, принадлежащи на различни лица, празна кредитна карта, машинни квитанции за изтеглени суми и 76 000 филипински песо (около 1700 долара) в брой. Местните власти издирват негови съучастници, тъй като още от декември м.г. една от най-големите банки в островната държава “Бенк ъф Филипин айлъндс” обяви, че разполага с информация за българи, които стоят зад серия кражби от банкови сметки с клонирани карти в столицата Манила и околностите й.

През 2011 г. Кавръков бе арестуван в Парагвай заедно с шефа си Алексей Коларов и още два съратници - Марчел Пенчев и Пламен Петров. При обиск в хотелската стая на четиримата българи бяха намерени 90 000 щатски долара в брой. Парите били изтеглени само за няколко от банкомата с подправени кредитни карти, а според местната полиция “Българската суперхакерска група” се готвела да направи удар за около 1 млн. долара в различни градове на Парагвай.

Сега във Филипините са започнали проверка дали Кавръков има присъда в Парагвай, кога е излязъл от затвор в латиноамериканската държава. Същите справки ще бъдат направени и за българите от групата, спипана преди 4 години.

Старозагоръцът Кавръков е внук на уважаван прокурор от града, вече покойник. Още като ученик станал известен с компютърните си умения. На близките си казвал, че се занимава с търговия по интернет и непрекъснато му се налага да пътува в чужбина.

Тарторът –

с кредитна карта на

Бил Гейтс

Алексей Петров Коларов от Силистра стана световноизвестен, след като при обиск в дома му ченгетата откриха кредитна карта на милиардера Бил Гейтс, издадена от канадска банка. По-късно бе установено, че тя е груб фалшификат и с нея не е изтеглен и един цент. А защитата на Коларов обяви в съда, че младият студент си я направил вкъщи, за да се фука пред приятели.

Силистренецът и част от хакерите, които са негови съграждани, бяха спипани през 2004 г. при съвместна операция на ГДБОП и американската “Сикрет сървиз”, наречена Огнена стена. Киберченгетата стигнали до него заради груба грешка - представял се в интернет с инициалите си АПК.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право