Над 8 области без денонощни аптеки, хиляди трябва да пътуват с километри

У нас 8 области нямат денонощни аптеки. Хиляди българи трябва да пътуват с километри, ако се нуждаят спешно от медикаменти след края на работното време, съобщава bTV.

Трудно е да се даде еднозначен отговор на въпроса кога ще има решение, при положение, че аптеките, освен здравни заведения, са и частни фирми, които целят печалба.

Без нито една денонощно работеща аптека са областите Видин, Враца, Кърджали, Ловеч, Плевен, Разград, Смолян, Търговище.

В Ловеч има 16 аптеки, краят на работното време на повечето е 20:00 часа вечерта. Най-близката денонощна аптека е във Велико Търново. Хората се запасяват вкъщи.

От общината са предложили на местните фармацевти преференциални условия за работа през нощта.

„Да ги облекчим с местните такси, другото предложение, което направихме това да бъде субсидирана дейността им на час, когато работят през нощта. Това са основни предложения, които те би трябвало да разгледат и да решат дали ще ги приемат или не”, каза зам.-кметът на Ловеч инж. Пламен Петков.

Малко над 100 са денонощните аптеки в страната, най-много от тях са в София. Има обаче и още един голям проблем - не навсякъде има аптеки, които работят със здравната каса.

Най-засегнати са областите Монтана, Видин, Русе и Добрич, където най-много населени места са без такива аптеки.

Все още не е факт Националната аптечна карта, която да покаже ясно къде в страната е нарушен достъпът до лекарства за пациентите и да помогне за решаването на проблема.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини