Родители на деца с епилепсия отиват в чужбина за лекарства

Родители на деца с епилепсия, оставени да се мъчат буквално с тежки пристъпи, са принудени да пътуват до Сърбия, за да набавят лекарство, спряно от продажба. 

„Този Ривотрил е основното звено в лечението. Той го поддържа. Без него ще си замине детето”, обяснява Илинка Тончева, майката на Васко пред "Нова телевизия".

За Васко ви разказахме преди 2 седмици. Има епилепсия от бебе. От жестоките гърчове, които получава, го спасява единствено въпросното лекарство. От няколко месеца обаче, в родните аптеки медикаменът липсва и по думите на майка му, е истинско чудо, че младежът е все още жив.

Мъките, които в момента изпитват Васко и всички 70 000 болни от епилепсия у нас, трогнаха дълбоко зрителите на Нова.

Десетки наши здрители бръкнаха в домашната си аптечка и дариха собствените си лекарства на нуждаещите се. Кризата с медикамента продължава и до днес. Обещанието, че заместителят му ще бъде в аптеките скоро, не беше спазено. Междувременно телефонът на Асоциацията на родители на деца с епилепсия прегря от молби за помощ. Затова оттам взели нестандартното решение да пътуват до Сърбия "на пазар за лекарства".

„Пътувахме до Димитровград, най-близката дестинация, закупихме си лекарство с рецепти и със зелени талони, на които пише, че тези болни се нуждаят от лечение с Ривотрил. - На границата имахте ли проблеми? - За границата до този момент не сме имали проблеми”, разказва Веска Събева от Асоциацията на родители на деца с епилепсия.

Но може и да имат, опасяват се родителите, докато получават лекарства за децата си, внос от Сърбия. Според тях, съгласно Закона за лекарствените средства, това, което са направили, ги превръща в престъпници. Но казват, че това не ги интересува, защото са спасили децата си. Поне за известно време.

Закупените от Сърбия количества ще стигнат само за няколко деца. Най-много за два месеца. След това отново ги очакват тежки кризи.

Защо вече 4 месеца епилептици са оставени да се мъчат в гърчове, попитахме Агенцията по лекарствата. Оттам обясниха, че фирмата, която притежава разрешителното за лекарството-заместител обещала да го пусне в аптеките на 30 април.

Защо чак тогава и ще бъде ли спазено обещанието, поискахме да разберам от самата фирма. Телефонния номер предоставен за връзка с тях обаче, не e активен, а на адреса в скъп жилищен комплекс, не бяхме допуснати от охраната с мотив, че управителят го няма.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини