Доклад: Гръцката мафия върти по около 3.6 милиарда евро годишно с контрабандни стоки

Организираната престъпност в Гърция върти малко под 3.6 милиарда евро годишно с контрабандни стоки, които играят основна роля, според проучване на Европейската комисия. Това гласи докладът озаглавен “Незаконни пазари на законните фирми: портфейлът на организираната престъпност в Европа”, изготвен от Project OCP, информира "Български новини".

Организираната престъпност в Европа генерира 110 милиарда евро годишно, което е около 1% от брутния вътрешен продукт на континента. Най-голямата част от него идва от наркотици.

В Гърция, организираната престъпност генерира 3,6 милиарда евро всяка година, което съответства на 1,6% от БВП (през 2010 г.).

Контрабандата на цигари в Гърция носи € 455 милиона годишно. Трафикът на наркотици в Гърция носи много по-малко приходи в организираната престъпност: 54,000 милиона евро на година от продажбите на хероин. 35.0 милиона евро от продажбите на екстази 28,0 милиона евро от канабис и 16 милиона евро от кокаин.

Независимо от факта, че Гърция е основен транзитен пункт, незаконни продажби наркотиците са пропорционално ниски. Най-големите печалби на гръцката мафия идват от фалшиви продукти и са в размер на 1,5 милиарда евро.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят