Благодатният огън слезе на Божи гроб

Преди броени минути благодатният огън слезе на Божи гроб в Йерусалим. Йерусалимският патриарх Теофил III изнесе огъня от параклиса.

Все още никой не е разгадал мистерията около появяването на огъня. Всяка година параклисът на Божи гроб внимателно се проверява за запалителни средства, за да изчезне всяко съмнение, че чудото е плод на човешка ръка. Огледът правят представители на мюсюлманската общност в Йерусалим.

След това вратите се запечатват с голяма пита пчелен восък. Подпечатват го духовници от католическата, арменската и коптската църква, които имат параклиси в големия храм при Божи гроб. Това е знак, че всички кандила в параклиса са изгасени, уточнява БГНЕС.

Главният участник в измолването на Благодатния огън е йерусалимският патриарх Теофил III, който се усамотява в параклиса, след което започва очакването на чудото.

В това време светлините в храма са загасени, а присъстващите отправят молитви, каят се за греховете си и молят Господа да ги дари с Благодатния огън. Всички държат в ръце по няколко свещи, които палят една от друга след изнасянето на огъня. В началото той има удивителното свойство да не изгаря.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят