На 18 ноември 2018 да почерпят

Спортисти и авантюристи ни славят в Гинес Най-любопитните постижения в Книгата на рекордите

Затягат правилата за билбордовете край шосетата

Икономиката ще загуби 2,2 млрд. лева заради недостиг на шофьори Бранша чакаа поне 2000 водачи от българските диаспори

Калоян Паргов: Предсрочни догодина избори са неминуеми

Предупредителен код заради очакваните валежи в 20 области утре

Дубайските полицаи се качват на летящи мотори (ВИДЕО)

Риалити звезда се сгоди за милионерски син Пенелопе каза “да” на Иван Динев

Филмът за Силвио Берлускони препуска към екрана Режисьор е майсторът Паоло Сорентино

70 задържани на протест заради климатичните промени в Лондон

Георги Мамалев: Протестите няма да доведат до нищо добро

Сергей Лавров: „Турски поток“ може да мине през България и Сърбия

Последният ръководител на Комсомола: Промените през 89-а тръгнаха от самата БКП

Националните недоволни от съдията срещу Кипър: Трябваше да ни даде още две дузпи Според тях, шведският рефер е трябвало да отсъди поне още две дузпи

Спас Гърневски: Няма да има предсрочни избори, ГЕРБ ще управлява още два мандата Разполагаме с информация, че БСП участва в организацията на протестите, каза депутатът от мнозинството

Ето какво има на великденските трапези по света

Предстои един от най-големите християнски празници – Великден, а храната на трапезата е едно от най-емблематичните неща на празника.

Най-голямата международна платформа за поръчка на храна foodpanda, подбра 10 тематични и нестандартни ястия, които присъстват на Великденската трапеза по света, съобщава БГНЕС.

В Русия се поднася салата от червено цвекло и сирене. Интересна и лесна за приготвяне, изключително полезна и вкусна. В Русия обикновено декорират ястието тематично с Великденските символи на Възкресението Христово.

На италианската празнична трапеза винаги присъства изключително вкусния кекс, в чието тесто се добавят ядки и стафиди и се оформя във формата на кръст.

Тестено изкушение наподобяващо козунак с добавена ароматна есенция, краси гръцката трапеза. Около него се нареждат яркочервени боядисани яйца, които символизират кръвта на Христос.

Пухкав прясно изпечен сладък хляб, отбелязан със знака на кръста, е неизменна част от Великденската трапеза, най-вече за народите от Словения и Хърватия, с който отбелязват края на Великия пост.

Козунакът е традиционно приготвян в някои региони на Испания по време на Страстната седмица. По традиция той прилича на голяма поничка, гарнирана с твърдо сварено яйце.

Във Великобритания се приготвя традиционен хляб, оформен в кръг. Тестеното изделие е присъствало на трапезата им в продължение на стотици години. Към него се добавят още 12 по-малки топки, които символизират апостолите.

В Мексико „Capirotada“ е вид ароматно мексиканско тесто, замесено със стафиди, карамфил и сирене. Всяка съставка е символ на страданията Христови.

На почит в Грузия е типичната Великденска торта, приготвена от крем и блат. Обикновено семействата я носят в църква, за да бъде богословена от свещеник.

Великият Четвъртък в Германия е известен като „Grundonnerstag“ или „Зелен четвъртък“. Това е причината на този ден, немците да се хранят със зелени на цвят храни.

На българската трапеза обикновено присъства печено агънце и традиционна българска зелена салата, козунак и яйца.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.