Расте напрежението между Иран и Саудитска Арабия

Стотици иранци протестираха пред посолството на Саудитска Арабия в Техеран, предаде "Асошиейтед прес", цитиран от БГНЕС. Причина за протеста е предполагаемото сексуално малтретиране на двама ирански поклонници на летището Джеда в Саудитска Арабия от саудитски служители на реда.

Повече от 300 души са поискали посолството на Саудитска Арабия в Техеран да бъде затворено. Демонстратите са крещели "Срам за вас" и "Смърт на династията Сауд". По-рано днес властите в Иран са обявили всякакъв вид демонстрация за незаконна, но това не е отказало протестиращите граждани. Те са се отправили към посолството, като са направили опит да свалят флага на Саудитска Арабия, но полицията е осуетила опита им.

Засега не е потвърдено за някаква злоупотреба от страна на саудитски служители, макар Иран официално да призова за наказание за виновниците. Предполагаемият инцидент предизвика гневни реакции в Иран, като част от депутатите и някои религиозни лидери призоваха да бъдат прекратени пътуванията с цел поклонение в Саудитска арабия, където се намират свещените за Исляма Мека и Медина.

Протестите пред посолството на Саудитска Арабия в Техеран идват на фона на обтегнати отношения и напрежение между двете държави заради въздушните удари, които саудитите и водената от тях коалиция осъществяват на шиитски бунтовници в Йемен. САЩ и други западни страни обвиняват Иран, че подкрепя бунтовниците, известни още като Хути. Техеран и хутите обаче отричат за преки военни отношения помежду си.

Същевременно Иран търси международна подкрепа за спиране на бомбардировките, а върховният духовен водач аятолах Али Хаменей нарече въздушната кампания "геноцид".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят