Русия остава опора за гражданите на Сърбия

Евросъюзът е вложил не малко средства в Сърбия, обаче много от жителите на републиката също като преди считат, че истинската им опора ще си остане Русия, твърди Die Welt. След разрушителните наводнения през май миналата година ЕС оказал на пострадалите сръбски райони значителна финансова подкрепа и това е само част от ония 12 млрд евро, които Сърбия получи от ЕС след 2007 г. Брюксел харчи не малко средства, „за да помогне на тази страна да намери своя път в европейската общност”, пише изданието.

Що се отнася до сръбските власти, те отдавна са направили своя избор. Премиерът Александър Вучич вече няколко пъти повтаря, че неговата страна иска да се присъедини към Евросъюза през 2020 г. Правителството в Белград се стреми към откриване на преговорите с представители на Еврокомисията. Сръбското правителство вече е готово да започне исканите реформи от ЕС и от МВФ.

Окончателния отговор за влизането в ЕС предстои да даде не правителството, а цялото население на страната. Неговите симпатии обаче не са изразени еднозначно. Според социологическите допитвания за влизане в ЕС са готови да гласуват само 44% от населението на Сърбия. В същото време най-популярният чуждестранен политик сърбите считат Владимир Путин.

Въпреки че сега финансово-икономическите лостове за влияние от страна на ЕС все пак са повече, сърбите по-охотно симпатизират на Русия, отколкото на ЕС, и основната причина, според Welt се крие в руската позиция по проблема с Косово.

Бившият сръбски край обяви независимост през 2008 г. и сега републиката е призната от над 100 държави в света, но не е призната от Сърбия. И доколкото Русия също не е признала независимостта на Косово, именно в нея сърбите виждат опора и подкрепа, в случай че в това огнище отново възникне напрежение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия