Германски ученик изпрати официално искане да види матурата предварително

Ученик от германския град Мюнстер опита да надхитри немското образователно министерство като изпрати официално искане по Закона за достъп до информацията да види въпросите от предстоящата му матура, съобщава британският "Гардиън".

Седемнайсет годишният Симон Шредер използвал официалната онлайн платформа на Министерството на образованието в Северен Рейн – Вестфалия и като основание посочил закона за публична информация. "Ясно ми е, че вероятно няма да ми изпратят тестовете. Не разчитам на тях, уча, но си помислих, че си струва да пробвам и исках да видя какво ще кажат", коментира младежът пред британското издание.

Засега министерството не е отговорило и има още време до законовия срок за отговор на 21 април, макар че първият изпит на Симон е на 16 април. От ведомството коментират единствено, че са получили запитването, но според създателите на портала за комуникация с администрацията, тя има право да отхвърли подобна молба, когато представлява "риск за успеха на предстояща административна дейност".

Заради идеята си находчивият младеж, който вече работи като програмист, е получил предложение за нова работа – от организация, която се стреми да повиши прозрачността на държавните институции.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят