Папа Франциск определи избиването на арменците в Турция като геноцид

На специална религиозна служба в базиликата "Свети Петър" папа Франциск използва думата "геноцид" за избиването на арменци преди 100 г. (от 1915 до 1917) в Османската империя, съобщи АФП.

Литургията беше отслужена в съслужение с арменския патриарх Нерсес Бедрос XIX Бутрос Тармуни. Присъства президентът на Армения Серж Саркисян.
Миналия век нашето човешко семейство преживя три масови и безпрецедентни трагедии. Първата, която широко се приема като "първия геноцид на ХХ век" порази арменския народ, каза Франциск. Останалите две бяха дело на нацизма и сталинизма. Последваха и масови убийства - в Камбоджа, Руанда, Бурунди и Босна, добави папата.

На 24 април тази година се навършват 100 години от едно от най-трагичните събития през ХХ век – геноцидът над арменците, извършен от османските турци. Последните са възползват от избухналата Първа световна война, за да прочистят етнически територията на своята страна от християните арменци. Най-малко 1,5 милиона арменци са прогонени от своите родни места към вътрешността на Мала Азия, където са брутално избити и ограбени.

Двадесетина страни в света, сред които Франция и Италия, признаха арменския геноцид.

Турция отхвърля думата геноцид и твърди, че трагичните събития в края на Първата световна война са в резултат на гражданска война, в която са загинали както арменци, така и турци - между 300 000 и 500 000 души, оспорвайки цифрата 1,5 милиона.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят