Кметът с 2 мандата на община Ценово д-р Петър Петров: Корупцията ни залива отвсякъде

“Корупцията ни залива отвсякъде. Обществените поръчки са направени така, че всеки да си затваря очите. Работата се върши стихийно, не се планира, кметовете се надпреварват с проекти за инвестиции, а дали те са заложени като приоритет в стратегия за развитие на общините”, възмущава се кметът с два мандата на община Ценово, област Русе д-р Петър Петров.

Той е потресен как може след спечелен проект за соларно осветление отпреди 2 г. в общината, включително след обжалване пред КЗК и ВАС, “представител на държавата да измери вишка на фирмата изпълнител и да иска 100 000 лв., за да пусне писмо за одобрение”.

“Няма как да стане”, отсича ценовският градоначалник. Той смята, че в институциите за мониторинг и контрол по европроекти нарочно са наслагани некомпетентни хора. “Дали ще дойдат в община Ценово или другаде, те започват да си придават важност и да търсят под масата да ги обезпечиш финансово”, разкрива се д-р Петров. Той недоумява защо се налагат големи финансови корекции по европроекти. Още в началото на мандата му ремонтираните общински училища и детски градини от предшественика му общината е отрязана с 29 000 лв. Приемателната комисия записала в протоколите, че всичко е наред, но изпратените двама юристи и един икономист замерили по-малко улуци на една сграда и санкционирали общината.

“Отидох в МРРБ, вдигнах гюрултия, защото с тези пари мога да оборудвам една детска градина”, ядосва се кметът. За него е най-лесно да се спечели един проект, най-трудното започва после заради бюрократични неуредици. Искат се какви ли не документи и макар че общините очакват указания в 45-дневен срок, ги получават след 4 месеца. Ако кметът не спази срока, го санкционират. “Трябва да има правила и всеки да ги спазва, това е”, отсича ценовският градоначалник.

Някои проекти пък се бавят или провалят заради политическо противопоставяне и разделяне на общините. “Не може миналата година по правителствената програма “Растеж и устойчиво развитие на регионите” за община Ценово да няма нито лев само защото съм кмет на НДСВ”, казва д-р Петров. Той е огорчен, че и предишното, и сегашното управление на ГЕРБ приема Ценово като “вражеска община”. “Аз съм кмет на всички, не действам като анархист и изпълнявам правителствените решения. Стига с тези разделения, нужни са реални политики, с които да се върши работа и държавата да върви напред”, категоричен е градоначалникът.

Не преценявал хората откъм политическата им принадлежност. “Щом става и работи добре, дай му възможност, ако върши обратното, да си ходи”, отсича кметът. Петров е предупредил служителите си, че с политиката са до външната врата, оттам нататък всички трябва да работят за партията “Община Ценово”.

Това, което най-много го тревожи, е, че непрекъснато се увеличава пропастта между централната и местна власт. Липсата на диалог води до куп проблеми, от които най-ощетени са хората в съответните населени места. Най-честата антиобщинска мярка е ограничението при използването на проекти по различните мерки. Например, ако общината кандидатства по Програмата за развитие на селските райони, не може да разработи и друг по проект. “По-малките общини действително нямаме достатъчен административен капацитет или по-точно човешки ресурс, по места останаха малко читави хора”, признава ценовският кмет.

За да има проекти, той ги разпределя на 90% от общинската администрация в извънработно време. Така те получават допълнителни средства и се пестят пари за консултанти, юристи и архитекти.

“В общината 80% от служителите са млади хора, освен желание да работят, трябва да им се плаща, а не да получават до 400 лева”, преценява кметът. За да запази кадри, м.г. той раздава на всички коледни премии по 200 лв. Те струват общо към 50 хил. лв. от собствените приходи в местния бюджет. “Държавата неглижира проблемите по малките населени места и принуди общините да се спасяват сами, за да не обезлюдеят съвсем”, убеден е градоначалникът на Ценово. Общината наброява към 7000 жители, но има доста в чужбина, а по селата са с друга адресна регистрация.

Д-р Петър Петров напомня, че без да се създават условия за развитие на току-що завършилите млади специалисти, те заминават в чужбина и се унищожава цветът на нацията. “За голямо съжаление в България напред успяват да се издигнат хора с нисък морал, лицемери и удобни за всяка власт”, категоричен е кметът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини