Тръмп непоклатимо подкрепя Рияд Няма да къса връзките, въпреки случая “Хашоги”

Ф-16 е най-добрият изтребител за България (обзор) Това ще засили стратегическото партньорство между САЩ и вашата страна, смята Н. Пр. Ерик Рубин

Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер обсъждат в Брюксел бъдещите отношения Великобритания -ЕС

Правителствена става детска мегаболница 300 000 деца на година се приемат за лечение в различни клиники у нас

Кога ДДС за услуга става 0%

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 22 ноември 2018

Борбата за по-чист въздух поражда и социален риск ТЕЦ “ЕЙ И ЕС Гълъбово” осигурява работа за около 2000 миньори

Кметът на София Йорданка Фандъкова получи националната награда „Яков Крайков“ за принос към българската духовност

Елена Йончева: Майките обявиха край на протестите, но излизат бащите и синовете, защото България не може да живее по този начин

Слагат таван на заемите според размера на дохода Може да затегнат правилата за обезпечение

Столична община разширява системата за разделно събиране на отпадъците

Фалшиви сайтове обират клиенти Парите на потребителите отиват в сметки в Китай

Столична община се включва в Европейската седмица за намаляване на отпадъците с два мобилни пункта за електрически и опасни отпадъци и модно ревю

Строят 25 станции за електромобили

„Московска 33“ укрепва Царските конюшни Обмислят възстановяване на Захарната фабрика

Кметът с 2 мандата на община Ценово д-р Петър Петров: Корупцията ни залива отвсякъде

“Корупцията ни залива отвсякъде. Обществените поръчки са направени така, че всеки да си затваря очите. Работата се върши стихийно, не се планира, кметовете се надпреварват с проекти за инвестиции, а дали те са заложени като приоритет в стратегия за развитие на общините”, възмущава се кметът с два мандата на община Ценово, област Русе д-р Петър Петров.

Той е потресен как може след спечелен проект за соларно осветление отпреди 2 г. в общината, включително след обжалване пред КЗК и ВАС, “представител на държавата да измери вишка на фирмата изпълнител и да иска 100 000 лв., за да пусне писмо за одобрение”.

“Няма как да стане”, отсича ценовският градоначалник. Той смята, че в институциите за мониторинг и контрол по европроекти нарочно са наслагани некомпетентни хора. “Дали ще дойдат в община Ценово или другаде, те започват да си придават важност и да търсят под масата да ги обезпечиш финансово”, разкрива се д-р Петров. Той недоумява защо се налагат големи финансови корекции по европроекти. Още в началото на мандата му ремонтираните общински училища и детски градини от предшественика му общината е отрязана с 29 000 лв. Приемателната комисия записала в протоколите, че всичко е наред, но изпратените двама юристи и един икономист замерили по-малко улуци на една сграда и санкционирали общината.

“Отидох в МРРБ, вдигнах гюрултия, защото с тези пари мога да оборудвам една детска градина”, ядосва се кметът. За него е най-лесно да се спечели един проект, най-трудното започва после заради бюрократични неуредици. Искат се какви ли не документи и макар че общините очакват указания в 45-дневен срок, ги получават след 4 месеца. Ако кметът не спази срока, го санкционират. “Трябва да има правила и всеки да ги спазва, това е”, отсича ценовският градоначалник.

Някои проекти пък се бавят или провалят заради политическо противопоставяне и разделяне на общините. “Не може миналата година по правителствената програма “Растеж и устойчиво развитие на регионите” за община Ценово да няма нито лев само защото съм кмет на НДСВ”, казва д-р Петров. Той е огорчен, че и предишното, и сегашното управление на ГЕРБ приема Ценово като “вражеска община”. “Аз съм кмет на всички, не действам като анархист и изпълнявам правителствените решения. Стига с тези разделения, нужни са реални политики, с които да се върши работа и държавата да върви напред”, категоричен е градоначалникът.

Не преценявал хората откъм политическата им принадлежност. “Щом става и работи добре, дай му възможност, ако върши обратното, да си ходи”, отсича кметът. Петров е предупредил служителите си, че с политиката са до външната врата, оттам нататък всички трябва да работят за партията “Община Ценово”.

Това, което най-много го тревожи, е, че непрекъснато се увеличава пропастта между централната и местна власт. Липсата на диалог води до куп проблеми, от които най-ощетени са хората в съответните населени места. Най-честата антиобщинска мярка е ограничението при използването на проекти по различните мерки. Например, ако общината кандидатства по Програмата за развитие на селските райони, не може да разработи и друг по проект. “По-малките общини действително нямаме достатъчен административен капацитет или по-точно човешки ресурс, по места останаха малко читави хора”, признава ценовският кмет.

За да има проекти, той ги разпределя на 90% от общинската администрация в извънработно време. Така те получават допълнителни средства и се пестят пари за консултанти, юристи и архитекти.

“В общината 80% от служителите са млади хора, освен желание да работят, трябва да им се плаща, а не да получават до 400 лева”, преценява кметът. За да запази кадри, м.г. той раздава на всички коледни премии по 200 лв. Те струват общо към 50 хил. лв. от собствените приходи в местния бюджет. “Държавата неглижира проблемите по малките населени места и принуди общините да се спасяват сами, за да не обезлюдеят съвсем”, убеден е градоначалникът на Ценово. Общината наброява към 7000 жители, но има доста в чужбина, а по селата са с друга адресна регистрация.

Д-р Петър Петров напомня, че без да се създават условия за развитие на току-що завършилите млади специалисти, те заминават в чужбина и се унищожава цветът на нацията. “За голямо съжаление в България напред успяват да се издигнат хора с нисък морал, лицемери и удобни за всяка власт”, категоричен е кметът.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.