Русия е открила мрежа за сателитен шпионаж над своята територия

Русия е открила през последните месеци "вражески" шпионски сателити, програмирани да наблюдават военната ѝ техника на собствената ѝ територия. Това съобщи в документален филм по руската телевизия ръководителят на руското космическо командване Олег Майданович, цитиран от Франс прес.

"Съвсем наскоро специалисти от нашия отдел за космическо разузнаване откриха новоизстреляни сателити" с разузнавателна мисия за военната техника на руска територия, посочи Майданович, без да уточнява за кои "вражески" страни става въпрос.

Филмът беше излъчен днес по телевизия "Звезда", контролирана от министерството на отбраната, по случай Деня на космонавтиката в памет на първия космически полет на съветския космонавт Юрий Гагарин на 12 април 1961 година.

В сайта на "Звезда" е посочено, че документалният филм е посветен на "космическата война и битките на шпионски сателити", като тонът на този коментар, напомня за надпреварата за завладяване на космоса между СССР и САЩ през 1960-1970-те години.

Руското космическо командване е военна сила, натоварена с разкриване и контрол на вражески въздушни нападения, както и с космическото наблюдение и контрола на руските сателити за нуждите на отбраната.

На фона на украинската криза отношенията между Запада и Русия станаха най-напрегнатите от края на Втората световна война, въпреки че космическото сътрудничество продължава, по-специално за развитието на Международната космическа станция (МКС).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия