Екзотични риби, птици и алкохол без бандерол откриха митничари в украински автобус

БАБХ извърши 198 проверки на пакетирани пресни и замразени плодове и зеленчуци

Пожар в столичния квартал „Надежда 3“, мъж пострада

АПИ проверява поставянето на нови мантинели на пътя Своге-София

Миню Стайков свалил 10 кг в ареста Спецсъдът назначи експертиза за здравословното състояние на алкохолния бос

Американски промоутър присвоил 750 000 долара, предвидени за благотворителен концерт у нас, и купил къща на бившата си жена

Изпращаме утре втората група от 27-та ни антарктическа експедиция В рамките й ще бъдат реализирани шест проекта, специално финансирани от МОН

МВФ предупреди за опасност от нов имотен балон в Испания

Сделките с жилища нараснаха с 8-10% За лукс с гледка към вълните цената е двойна

Грешка в софтуера отворила данните на 52,5 милиона потребители на „Гугъл плюс“

България е 7-ма в ЕС по поскъпване на имотите Цените са нараснали със 7,5% през второто тримесечие

Баба от монтанско село дала 33 000 лева за разваляне на магия

Тони Николов: Макрон внесе разделение между протестиращите

Клошари подпалиха къща в Търново, огънят обхванал още две сгради Майка и двете и дъщери останаха без покрив заради огнената стихия

Влак дерайлира между гарите Реброво и Своге (СНИМКИ) Превозват 100 пътници с автобуси до Своге

Алкохолът да не се консумира на гладно, а с мезе и чаша студен чай, или вода

Алкохолът не трябва да се консумира на гладно, а в комбинация с мезе, чаша студен чай или вода. Това каза Проф. Донка Байкова, ръководител катедра „Превантивна медицина” във Факултет по Обществено здраве на Медицински университет – София, в пред „Фокус”.

Относно това, че по празниците често хората си позволяват употребата на по-голямо количество алкохол и съответно влиянието му върху организма, Байкова обясни, че в умерени количества алкохолът действа успокояващо, релаксиращо, подобряващо настроението.

„Затова имаме толкова много препоръки за умерена консумация на алкохолни напитки”, допълни тя.

„Да не забравяме, че алкохолът, като субстанция, започва резорбция към горните отдели на храносмилателната система. Още от лигавицата на устната кухина, в частност горните отдели на устата.

Като химическа субстанция той е водно разтворим и мастноразтворим, ето защо не трябва да се консумира на гладно, а винаги да се разрежда с чаша студен чай, минерална или трапезна вода”, каза още проф. Байкова.

„Трябва да се консумира в комбинация с мезе, в което има малко сирене, както повелява нашата традиция. Мезета са необходими, за да се забавя усвояването на алкохола и това става при наличие на белтъчни храни. Ето защо казвам пак не на гладно, не се започва с обилно количество, както е в нашите традиции с концентрирана ракия. Ако има такъв аперитив, той да е в минимално количество, да избираме за себе си едно питие в умерени дози”, уточни проф. Донка Байкова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.