Джон Кери: Нормализирането на отношенията между САЩ и Куба ще бъде бавен процес

Процесът на нормализиране на отношенията между САЩ и Куба ще бъде „бавен”. Това заяви държавният секретар Джон Кери.

„Първата стъпка са дипломатическите отношения. След това ще преминем към пълноценен процес”, каза той в интервю за телевизия Ей Би Си.

Кери отбеляза, че в Панама е провел „много добра среща с кубинския външен министър” Бруно Родригес. Освен това той припомни, че „президентът Барак Обама се е срещнал с кубинския лидер Раул Кастро”.

„Това е процес”, резюмира Кери.

Вчера президентите на САЩ и Куба Барак Обама и Раул Кастро проведоха историческа среща, която се приема като стъпка към нормализиране на отношенията между двете държави.

Основна тема според Белия дом е било възобновяването на дипломатическите отношения.

Обама заяви пред репортери вчера, че е имал откровен и полезен разговор с кубинския си колега в рамките на регионалната среща на върха в Панама. „Имаме много различни виждания за начина, по който трябва да бъде организирано обществото. И аз бях много директен с него”, заяви той след безпрецедентната среща тет-а-тет, продължила около час.

Все още има многобройни предизвикателства и проблеми в целия свят и ние имаме още много сериозни разногласия с Куба, не само по повод отношението на кубинското правителство към собствения му народ, но и по регионални проблеми, каза президентът на САЩ, но добави, че има и сфери, в които двете страни си сътрудничат добре.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят