На 20 март 2018 да почерпят

Предложиха брак на Златка Райкова

Безпилотен автомобил на „Юбер” блъсна пешеходец в Аризона и го уби

Пада възрастта на учениците, посягащи към наркотици 80% от зависимите посягат към синтетика

Гледаме телевизия на таблета и при пътуване в ЕС Ходим на почивка с онлайн абонамента си

Безработен приюти 8 щъркела

Селена Гомез с първи снимки след трансплантацията й на бъбрек

Война на дупките обяви Бойко Борисов (обзор) Министър-председателят обеща да изкара 200 000 чиновници по пътищата

Може да ви преместят на друго работно място, ако имате ТЕЛК

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 март 2018

Назначават 1300 войници до края на 2018 година Заделени са 30 млн. лв. за заплати

Автобус премаза крака на жена, тя загина

Стрелба и бой с брадви в Рупци 17-годишен нападател пронизан от стоп патрон в крака

Сирийското външно министерство разкритикува турското превземане на Африн

Българи купуват ниви до морето в Гърция и слагат каравана

Вежди Рашидов ще присъства в Лувъра на откриването на „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България”

Mинистърът на културата Вежди Рашидов замина днес за Франция за официалното откриване в Музея „Лувър” на впечатляващата изложба „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България”, в която със свои експонати участват 17 български музея. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на културата.

Забележителната изложба „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България”, която се открива на 14 април в Лувъра, безспорно, е най-голямото и най-престижно българско културно събитие в чужбина за 2015 година. Изложбата „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България”, се провежда под патронажа на Бойко Борисов, министър – председател на Република България.

На първата церемония по откриването на изложбата в Лувъра на 14 април 2015 г. ще присъстват членовете на правителствените делегации на двете страни, Вежди Рашидов – министър на културата на Република България, и г-жа Фльор Пелерен, министър на културата и комуникациите на Република Франция. Сред почетните гости, поканени на откриването на експозицията, са и Ирина Бокова, Кристалина Георгиева и Силви Вартан. Експозицията е разположена в четири зали в крило „Ришельо” в близост до пирамидата и ще може да бъде видяна от най-многобройната музейна публика в света в периода от 16 април до 20 юли 2015 г. По време на посещението си в Париж министър Вежди Рашидов ще се срещне и проведе разговори с министъра на културата и комуникациите на Франция г-жа Фльор Пелерен. Българският министър на културата ще присъства и на концерта на камерен ансамбъл „Йоан Кукузел – Ангелогласният” в катедралата Нотр Дам, по време на който певците от този прочут наш мъжки хор ще представят несравнимото ни богатство от старинни православни песнопения. Министър Рашидов ще участва и в откриването на изложбата „Тридесет и трима. Тридесет и три автопортрета на съвременни български художници“, която ще бъде наредена в галерията на Българския културен институт в Париж.

Както е известно, подготовката на мащабната и изключително представителна експозиция с културното наследство на траките започна през 2012 г. благодарение на усилията на министър Вежди Рашидов, който сключи петгодишно споразумение с Музея „Лувър” за развитие на съвместно сътрудничество в областта на културата, науката и изкуството.

Научната концепция и подборът на експонатите за изложбата в Лувъра са направени от следните трима френски и двама български учени:

Главен куратор: Жан-Люк Мартинез, президент – директор на Музея „Лувър”. Куратори от българска страна са: проф. д-р Тотко Стоянов от Софийския университет „Св. Климент Охридски” и доц. д-р Милена Тонкова, ръководител на департамент по тракийска археология в Националния археологически институт с музей при БАН.

Куратори от френска страна са: д-р Александър Баралис от департамента за Гръцко, етруско и римско антично изкуство в Музея „Лувър” и д-р Негин Матьо, началник отдел в дирекция “Научни изследвания и колекции” в Музея „Лувър”.

В изложбата участват 1629 експоната от 17 български музея и 20 експоната от Лувъра и 11 други културни института, сред които са и Британският музей и Музеят Прадо. Основен акцент в експозицията е уникалният шедьовър на античното изкуство – бронзовата портретна глава на тракийския цар Севт III от фонда на Националния археологически институт с музей при БАН в София. Тракийското изкуство ще бъде показано този път по един неповторим начин, като разказ за непознатото одриско царство, неговите съкровища, владетели, ежедневен живот и съседи. Експозицията ще представя цели гробни археологически комплекси, амфори за вино, изящната пиксида с форма на мида от сребро с позлата, части от ризница и тъкан от Златиница, за която след проведени изследвания в България се предполага, че е най-ранната внесена коприна в Европа и може да представлява голям научен интерес за съвместни бъдещи проучвания със специалисти от Лабораторията на Лувъра.

Дейностите по цялостната организация на българското участие се осъществяваха под ръководството на проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей. Представителният каталог на изложбата е от 320 страници и включва 250 снимки на български фотографи и статии, текстове и анотации на 37 учени, археолози и музейни специалисти от България и редица изследователи от Лувъра и други държави. Значителен принос за осъществяване на изложбата оказаха и редица служители на Министерството на културата на Р. България и Френския институт в България, като следва специално да бъдат отчетени усилията на Давид Вейзман – културно аташе на Франция в София, и на Екатерина Джумалиева – координатор на изложбата от българска страна.

На 15 април 2015 г. /сряда/ ще се проведе и второ, специално откриване на изложбата, на което са поканени всички директори на музеи, предоставили свои експонати за участие в изложбата и спонсорите, които дадоха своята подкрепа за консервация и реставрация на движимите културни ценности, съпътстващата рекламна кампания на културното наследство на страната ни и за предстоящото гостуване на две изложби от Лувъра в Пловдив и София.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.