Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

Патриотите – ледоразбивачът на ГЕРБ

Премиерът Борисов пристигна в белгийската столица по покана на министър-председателя Шарл Мишел, който организира среща на европейските лидери.

Фронтът се впуска там, където управляващите пазят европейско лице

Патриотичният фронт (ПФ) все повече се доказва като ледоразбивачът на ГЕРБ – там, където ледовете са прекалено “дебели” и могат сериозно да разрушат “европейското лице” на ГЕРБ, фронтът пори смело напред.

Най-пресният пример е със задължителното гласуване. Добре звучи за масовото ухо, но дразни по-деликатно и изтънчено чувствителния към гражданските права слух. Депутатите от ПФ миналата седмица внесоха в Народното събрание съотвените законови промени, според които, който не гласува, подлежи на санкции – лишаване от социални помощи за 3 месеца за неработещите и глоба от 50 лв. за работещите. Валери Симеонов хем може да се гордее със себе си – направил е нещо, което другите искат, но не им стиска, хем няма да му се налага да минава в опозиция. Нали преди четири месеца заяви за „Труд“, че ще отегли подкрепата си за кабинета “Борисов 2”, ако няма задължително гласуване.

Да, и в ГЕРБ са за задължителния вот, нали още през януари казаха, че това е техен приоритет. Патриотите в случая чукат на отворена врата. Но в същото време и проправят път за идеята през “ледовете” на общественото мнение, като обират възможните негативи.

Това не е първият дебел лед, който ПФ разбива. През януари те предложиха промени в закона за обществените поръчки, за да се изгради без конкурс ограда на турската граница. Идеята е, да стане по-бързо. За електората на ПФ това сигурно е дело народополезно и патриотично, нали ще спира бежанците. За други повече прилича на популизъм. Европейските партньори на ГЕРБ със сигурност биха погледнали накриво подобно действие. Затова от ГЕРБ не биха внесли такава поправка. Но пък е неучтиво да отказват на партньорите си. И полезно – да отворят вратички за уреждането на „едни наши фирми“ без прозрачна процедура.

Фронтът “помогна” на ГЕРБ, като ги спаси и от неудобството да остават сами в предприемането на друго действие, което би могло да бъде заклеймено като популизъм. Става дума за действията на частните съдебни изпълнители. ПФ прокара на първо четене промени в Гражданско-процесуалния кодекс. Те засягат блокирането на възможността да се издава изпълнителен лист за събиране на заем, без съдът да се е произнесъл. Преди дни и от ГЕРБ написаха проект, но в закона за задълженията и договорите, с които длъжниците първо ще погасяват главниците вместо таксите на ЧСИ-тата.

Засега от тази „симбиоза“ печелят и ГЕРБ, и ПФ. Патриотите, като на пазара, първо искат много, а получават после цената, удовлетворяваща и двете страни. Така хем не изглеждат крайни радикали, хем могат да рапортуват пред своя електорат, че изпълняват програмата си. А ГЕРБ обира лаврите. Все пак са старши партньор.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете