Ето кой е заподозреният за атентата в Страсбург Посещавал е радикални ислямистки кръгове

Стрелецът в Страсбург е трябвало да бъде задържан тази сутрин

На 12 декември 2018 да почерпят

Френската прокуратура започва разследване за тероризъм в Страсбург

Още един загинал след стрелбата в Страсбург 7 са тежко ранените, 4 - леко пострадалите

Стрелецът в Страсбург още не е заловен Официална информация от местните власти: ранените са 10

Ваня Стамболова успя, класира се за финала на „Фермата“

Престрелка в близост до коледния базар в Страсбург, има един загинал и трима ранени (ВИДЕО)

Меркел: „Няма възможности“ за промяна на споразумението за Брекзит

Битка за 15 млрд. евро стои зад атаката срещу строителите 1000 машини ще бъдат паркирани на “Цариградско шосе” в София без да пречат на гражданите

Сериозна чистка в „Локо“ (София)

Съдбата на Правителствена решават депутатите Дългът от 33 млн. лв. е от неизплатена надлимитна дейност на болницата

От „Надежда“ в Сливен искат свои съветници, узаконяване на къщите и мечтаят за среща с вътрешния министър

Възрастна жена пропадна в шахта в Пловдив

Будапеща плаши с още антимигрантски кампании

Елеонора Николова: БОРКОР е мелница, а ние грухаме жито в гаванка

Малцина са, които могат да си представят как ще изглежда новият орган за борба с корупцията, предвиден в специална Стратегия на правителството. Съобщено бе, че той ще погълне „неработещите структури“ – БОРКОР и Комисията за конфликт на интереси. Но не беше уточнено ще закриват ли тези структури, или ще ги сливат.

Дали и.д. директорът на БОРКОР Елеонора Николова е наясно с това? Не, с нея още не са разговаряли.

А виждала ли е онази карикатура (във в. “Сега”) на Христо Комарницки: Меглена Кунева като учителка задрасква БОРКОР и пише отгоре КОРБОР? Да. Но я коментира без усмивка:

– Ако има механично сливане на структури, би бил верен прочитът на карикатуриста. В Стратегията се предвижда изработване на устройствен закон. Той ще уреди правомощията, структурата и подбора на служители в новия орган. Има очакване за надграждане на дейности, които и сега се извършват в БОРКОР и в Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси (КПУКИ).

Преди година Николова присъствала на среща между КПУКИ и инспекторатите за борба с корупцията в министерствата. Там бил споделен „челен опит“, от който била възмутена. 

– От счетоводството на едно ведомство били иззети всички служебни бележки за възнаграждението на служителите, които се представят пред кредитни институции, за да се вземе заем – разказва тя. – И тъй като в декларациите за конфликт на интереси има графа, задължаваща да се съобщава в 7-дневен срок за всеки дълг над 5000 лв. и за неговото погасяване, всеки служител с кредит бил глобен с 1000 лв. за конфликт на интереси. Това е безсмислена разпоредба! Поемането на дълг от семейна нужда – за покупка на мебели, за лятна почивка и др., води до един-единствен извод: че служителят не ползва служебното си положение за неправомерно облагодетелстване. Размерът на кредита дава отговор на много въпроси. Останалото е издевателство над служителите!

Николова оставила без внимание популярния груб коментар – „от неработещи институции ще правят нов бардак“, но мислила доста върху думите на своя бивш колега генерал  Румен Миланов: „Да смесиш БОРКОР и КПУКИ е като да смесиш олио и вода. За нищо не става, даже и за салата.“

– Миланов изхожда от различните задачи на тези два органа – обяснява тя. – КПУКИ е контролна и санкционираща институция. А БОРКОР се занимава с анализи. Нямаме допирни точни сега. Но в Стратегията се възлагат допълнителни задачи на нашите анализатори – да анализират корупционния риск в отделни ведомства, да разработват стандарти за професионализъм и почтеност. В този смисъл данните, събирани от КПУКИ, могат да послужат на БОРКОР.

Нима може от олиото и водата да стане гориво? Николова е настроена оптимистично:

– Може, ако се сложи реактив. Има политическо решение за нов орган, с което трябва да се съобразим.

Преди 5 години БОРКОР беше „новият орган“, който трябваше, ако не убие корупцията, то поне да я накара да се сниши. Кръстникът му Ролф Шлотерер твърдеше, че прави “уникален инструмент без аналог в света, с който ще се разработват мерки срещу корупцията, след като се открият слабите места”. Според критиците става дума за електронна кантора “Рога и копита”, през която се превъртяха едни пари. Кое е вярното?

Николова обяснява:

– Нашият Център има ясна задача: да анализира и да внедрява мерки за ограничаване, а по възможност и за премахване на условията за появата на корупция. Мерките се разполагат в законодателната плоскост – създават се стандарти за работа на администрацията, за почтеността на служителите с ръководни и контролни функции. За да се внедрят незабавно мерките и обществото да види и да пипне ефекта като спестени пари, трябва политически орган и воля. От февруари 2013 г., когато подаде оставка първото правителство на Борисов, такъв орган не е работил. Ще си послужа със сравнение – изградена е модерна мелница с държавни пари – това е БОРКОР. Мелничарите са обучени, дори имат униформи, но никой не желае да ползва услугите им. Продължаваме да грухаме жито в гаванка. Биляна Гяурова-Вегертседер – директор на Българския институт за правни инициативи, прави следния извод: „На БОРКОР не бе дадена възможност да прави това, за което е създаден.”

И Николова мисли така. Тя дава примери от своята практика: 

– През март 2015 г. софтуерът на БОРКОР беше окончателно приет и аз предадох символично ключа от него на ресорния вицепремиер Меглена Кунева и на правосъдния министър Христо Иванов. На 22 октомври 2013 г. поисках от тогавашния вицепремиер Цветлин Йовчев да одобри следната задача за БОРКОР: „Изработване на модел за внедряване на електронна търговия с лекарства“ Не получих отговор. На 30 декември 2014 г., когато хората отваряха шампанско, заедно с министъра на здравеопазването Москов обсъждахме това, без което не може – реформа в търговията с лекарства. Изработихме модел на решение, което бе одобрено от Министерския съвет. Усилено работим сега по задание за електронна платформа. Очакването е през 2-рото шестмесечие на годината с нея да се спестят на пациентите и болниците 15-20 млн. лв.  Амбицията ни е да разработим сходен модел за търговия с медицински изделия. Лекари споделят, че изкуствени стави например се внасят на части, не се знае произходът и цената им. Получаваш бележка от лекар, който те праща във фирма, плащаш, колкото ти поискат, а нямаш гаранция за качество. Ако се изработят електронни каталози на лекарствата и на медицинските изделия – на лицата, които търгуват с тях, на лечебните заведения, упоменати в Закона за обществените поръчки, ще стане лошо за сивия сектор и добре за пациента и държавата.

Анализаторите на БОРКОР намериха вече електронно решение на проблема с корупцията в обществените поръчки, припомня Николова. Но какво от това? 

– Ние успяхме да впишем в Закона за обществените поръчки електронните инструменти – електрония каталог, електронния мониторинг, електронния търг и електронния одит. Но без предварителен контрол върху техническите задания на обществените поръчки нашите мерки няма да дадат резултат и битката с корупцията е обречена на провал. Защото често в техническото задание е посочен, ако не поименно, но твърде насочващо, победителят в конкурса – разсъждава шефката на БОРКОР.

От Агенцията за обществени поръчки обаче заявяват, че „нямат капацитет за предварителна проверка на техническото задание.“

– Стигаме пак до прословутата политическа воля. Нейната липса поставя БОРКОР в лоша светлина пред обществото! – горещи се Николова.

По договор с немската фирма ИНИТ, която достави софтуерните продукти за модела БОРКОР, в специализираната информационно-аналитична система са вложени 7,5 млн. лева. До момента реален резултат от тази инвестиция не се забелязва. По принцип една такава система може само да предлага мерки против корупцията. Липсва обективна информация доколко те се възприемат и прилагат от управляващите досега.

Новият антикорупционен орган по думите на Кунева „ще анализира и проверява декларации за имотно състояние и конфликт на интереси, ще разработва етични стандарти на институциите и служителите, методологии за оценка на риска от корупционно поведение, ще подготвя законопроекти, ще сезира Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество“. Николова вярва, че това е разумно.

– Така работят и в Румъния – казва тя. – Установява се притежание на крупна сума или палат. Пита се притежателят за произхода им, той доказва една част, друга не може. Следва въпросът какви данъци е платил и съответстват ли те на богатството му. И така се стига до азбучния пример с дон Корлеоне, който влиза в затвора за неплатени данъци, не за друго. И бедността, и богатството не могат да се скрият.
В допълнение към органа на Кунева ще има звено от 50 прокурори, агенти на ДАНС и полицаи, каквото има и сега, но по-голямо. Стремежът е да настигнем румънците, то се знае. Но защо им дишаме праха? Моника Маковей ли си нямаме?

– Добре подготвени оперативни работници, следователи и прокурори с висок морал да работят екипно, без натиск – друг път няма. Не можем да си изпишем хора от чужбина. И румънците са ги намерили помежду си – разсъждава Елеонора Николова.

Премиерът Борисов се зарече, че ще надминем румънците за 4 месеца. То значи, че през юли ще лежат в затвора поне 20 министри, депутати и роднини на министър-председателя. Не е за вярване. Но Николова отбелязва:

– Оптимизмът на Борисов ни е нужен. Не стъпваме на голо поле, много неща са направени и се правят.

Като дългогодишен магистрат тя следи съдебната реформа и нейните главни действащи лица – Радан Кънев, Христо Иванов, Кунева, Цацаров, Цветанов…

– Харесвам политици , които влагат емоция в работата си. Споделям възмущението на Радан Кънев, който има горчив опит като адвокат. Не бива в съдебната система да пребивават неграмотни и корумпирани магистрати! Когато се създадоха конституционни гаранции за независимостта на магистратите – несменяемост, имунитет, аз се радвах. Но някои магистрати приеха тези гаранции като освобождаване от отговорност. Виждаме мощни джипове на районни съдии и прокурори, магистратски хотели и трикатни къщи на кюше. Аз бих замразила дадените гаранции, докато се извърши проверка на всеки магистрат. Необходима е професионална и имотна лустрация в храма на Темида! – категорична е опитната юристка.

Визитка 

Родена в Русе
Завършила право в СУ „Климент Охридски“
Съдия и председател на русенския районен съд в продължение на 19 години
Окръжен прокурор на Русе (1992-1994 г.)
Адвокат със 7-годишна практика
Кмет на Русе, подкрепен от десните сили (2002-2005 г.)
Депутат от листата на СДС в 40-ото народно събрание
От 17 февруари 2011 г. – зам.-директор, а от 24 април 2012 г. – и.д. директор на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност, наричан БОРКОР

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.