Депутатите отхвърлиха законопроекта на БСП срещу двойния стандарт на храните

Тодор Чобанов: Половината документи за прием в детските градини ще се събират по служебен път Големият брой чакащи се отнася за яслените групи, каза зам.-кметът на София

Бившият мексикански президент Енрике Пеня Нието приел 100 милиона долара подкуп от Ел Чапо

Електрическа кола за народа Opel чертае смели перспективи за Corsa

БСП покани премиера, а ГЕРБ – президента на дебатите за изтребителите в парламента

Директорският съвет на НИМХ е взимал решения без правомощия, показва одит

Проф. Асен Балтов: 12 000 неосигурени пациенти са минали през „Пирогов“ за година С 6 млн. лв са намалени дълговете на болницата, каза директорът

Любомир Кючуков: Във Великобритания няма мнозинство за каквото и да било решение по Брекзит

Цветан Цветанов: Обществото трябва да знае всичко за разходите по закупуването на новия изтребител

Ген. Симеон Симеонов: ДПС ще подкрепи решението за започване на преговори със САЩ за Ф-16

Майка и син загинаха при пожар в шуменския кв.“Дивдядово“

Румен Петков: Всеки глас за Ф-16 ще е национално предателство

Демонтажът на американската империя Той е спасителен за САЩ и света

На кои два етапа се разделя всяка връзка?

Европарламентът обсъжда санкции за държави, които не водят ефективна борба с корупцията

Слабоумието няма да е пречка за женитба

Никой вече няма да бъде поставян под запрещение, когато поради „слабоумие или душевна болест не може да се грижи за своите работи“. Вместо това онзи, който „в резултат на интелектуално затруднение, психично разстройство или деменция, трудно разбира естеството на своите решения и последиците им“, ще получава подкрепа. Това предвижда проект на нов Закон за физическите лица и мерките за подкрепа, съобщи “Правен свят” вчера. Освен че урежда по новому статутът на хората с проблемен интелект и отношението към тях, той отменя Закона за лицата и семейството и прави изменения в други над 50 закона.

С него в Семейния кодекс отпадат ограниченията за малоумните и лудите да сключват брак. Премахва се и забраната за женитба с човек, който „страда от болест, опасна за живота или здравето на поколението или на другия съпруг, освен ако той знае за тях“. Записва се само, че лицата с умствени и психични разстройства трябва, преди да се оженят, да получат „по подходящ начин предварителна информация за последиците от техните желания, от брака и прекратяването му, за отношенията между съпрузите и родителските задължения“.

В проектозакона е залегнал новият принцип, че не някой друг решава вместо слабоумните, а им се помага те сами да вземат решенията си. „Нуждата от подкрепа се определя според възможността на лицето да извършва правни действия по разпореждане с вещни права и парични средства, сключване на сделки, вземане на решения за лечение и участие в съдебни производства“, предвижда законопроектът. Юристи предупреждават, че ако той мине през парламента, ще има бум на имотни измами и бебета с вродени малформации.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.