Велико Търново се побратимява в азербайджанския град Нахчъван Предложението е на посланика Н.Пр. Наргиз Гурбанова

Прокуратурата започва проверка в КФН заради фалита на „Олимпик“

Мъжът, който вилня в спешното отделение в Перник, отиде да се извини Предложил да плати щетите

Община Велико Търново прехвърля 10 язовира на държавата Водоемът в Леденик "плаче" за спешен ремонт

Статуята от Хераклея Синтика може да е на организатор на гладиаторски игри Открит близо до римската скулптура надпис от I-II век насочва към агонотета Тиберий Клавдий Бакхий

Турция и Катар подписаха споразумения за обмяна на валута

Ципрас обявява края на гръцката криза от остров Итака Подготвяните тържества се отлагат заради библейските пожари в Мати

Плувният басейн в Спортен комплекс „Пирин“ – Благоевград отново отворен за посетители

Най-дългият камион в Европа – над 30 метра Влекач тегли две ремаркета

Консолидацията в банковия сектор продължава Какво ще се случи след придобиването на СЖ Експресбанк от ДСК

Соломон Паси: Евросъюзът има абсолютно сбъркана позиция по отношение на миграцията

Директорът на анестезиологията в Сливен: Починалата родилка не е имала външни наранявания при постъпване в реанимацията

Очакват ни валежи в Западна България днес

Как мутра учи философия?

Детският радиохор на БНР излиза на протест

Слабоумието няма да е пречка за женитба

Никой вече няма да бъде поставян под запрещение, когато поради „слабоумие или душевна болест не може да се грижи за своите работи“. Вместо това онзи, който „в резултат на интелектуално затруднение, психично разстройство или деменция, трудно разбира естеството на своите решения и последиците им“, ще получава подкрепа. Това предвижда проект на нов Закон за физическите лица и мерките за подкрепа, съобщи “Правен свят” вчера. Освен че урежда по новому статутът на хората с проблемен интелект и отношението към тях, той отменя Закона за лицата и семейството и прави изменения в други над 50 закона.

С него в Семейния кодекс отпадат ограниченията за малоумните и лудите да сключват брак. Премахва се и забраната за женитба с човек, който „страда от болест, опасна за живота или здравето на поколението или на другия съпруг, освен ако той знае за тях“. Записва се само, че лицата с умствени и психични разстройства трябва, преди да се оженят, да получат „по подходящ начин предварителна информация за последиците от техните желания, от брака и прекратяването му, за отношенията между съпрузите и родителските задължения“.

В проектозакона е залегнал новият принцип, че не някой друг решава вместо слабоумните, а им се помага те сами да вземат решенията си. „Нуждата от подкрепа се определя според възможността на лицето да извършва правни действия по разпореждане с вещни права и парични средства, сключване на сделки, вземане на решения за лечение и участие в съдебни производства“, предвижда законопроектът. Юристи предупреждават, че ако той мине през парламента, ще има бум на имотни измами и бебета с вродени малформации.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.