Слабоумието няма да е пречка за женитба

Никой вече няма да бъде поставян под запрещение, когато поради "слабоумие или душевна болест не може да се грижи за своите работи". Вместо това онзи, който "в резултат на интелектуално затруднение, психично разстройство или деменция, трудно разбира естеството на своите решения и последиците им", ще получава подкрепа. Това предвижда проект на нов Закон за физическите лица и мерките за подкрепа, съобщи “Правен свят” вчера. Освен че урежда по новому статутът на хората с проблемен интелект и отношението към тях, той отменя Закона за лицата и семейството и прави изменения в други над 50 закона.

С него в Семейния кодекс отпадат ограниченията за малоумните и лудите да сключват брак. Премахва се и забраната за женитба с човек, който "страда от болест, опасна за живота или здравето на поколението или на другия съпруг, освен ако той знае за тях". Записва се само, че лицата с умствени и психични разстройства трябва, преди да се оженят, да получат "по подходящ начин предварителна информация за последиците от техните желания, от брака и прекратяването му, за отношенията между съпрузите и родителските задължения".

В проектозакона е залегнал новият принцип, че не някой друг решава вместо слабоумните, а им се помага те сами да вземат решенията си. "Нуждата от подкрепа се определя според възможността на лицето да извършва правни действия по разпореждане с вещни права и парични средства, сключване на сделки, вземане на решения за лечение и участие в съдебни производства", предвижда законопроектът. Юристи предупреждават, че ако той мине през парламента, ще има бум на имотни измами и бебета с вродени малформации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право