Бойко Борисов: Защо само ЧЕЗ да купим? Защо не купим и „Енерго Про” и ЕВН?

ККП иска премахване на конституционното ограничение от 2 мандата за президент Така Си Цзинпин ще може да се задържи на власт по-дълго

Човек е ранен, след като хеликоптер е извършил твърдо кацане в Арктика

Движението през прохода Шипка се ограничава заради честванията на 3 март

Откриха древен град под Солун

Психологът Магдалена Ангелова: Гласът е начин, по който бързо можем да достигнем до подсъзнанието на другия

ТИР с медицински материали се хвърли в дере Произшествието стана на главния път Велико Търново-Русе

Екатерина Захариева ще участва в Съвет “Външни работи” в Брюксел

Десетки ранени след пожар в дискотека в Италия

Николай Нанков поставя начало на дискусия за новото райониране на страната

Йорданка Фандъкова: ЧЕЗ е стратегическо дружество, важно е да има гаранция за качествена услуга Столична община няма нищо общо със сделката, заяви столичният кмет

Две обвинения получи мъжът, който нападна сестра си и се барикадира в къща във Велинград

3000 снегорина са в готовност да чистят пътищата от снега

Бойко Борисов пред младежите в ГЕРБ: Опозицията казваше, че “асфалт не се яде” – хората сега сами искат да им строим магистрали (ВИДЕО)

БМВ откри нередности при софтуер за отработените газове

Слабоумието няма да е пречка за женитба

Никой вече няма да бъде поставян под запрещение, когато поради “слабоумие или душевна болест не може да се грижи за своите работи”. Вместо това онзи, който “в резултат на интелектуално затруднение, психично разстройство или деменция, трудно разбира естеството на своите решения и последиците им”, ще получава подкрепа. Това предвижда проект на нов Закон за физическите лица и мерките за подкрепа, съобщи “Правен свят” вчера. Освен че урежда по новому статутът на хората с проблемен интелект и отношението към тях, той отменя Закона за лицата и семейството и прави изменения в други над 50 закона.

С него в Семейния кодекс отпадат ограниченията за малоумните и лудите да сключват брак. Премахва се и забраната за женитба с човек, който “страда от болест, опасна за живота или здравето на поколението или на другия съпруг, освен ако той знае за тях”. Записва се само, че лицата с умствени и психични разстройства трябва, преди да се оженят, да получат “по подходящ начин предварителна информация за последиците от техните желания, от брака и прекратяването му, за отношенията между съпрузите и родителските задължения”.

В проектозакона е залегнал новият принцип, че не някой друг решава вместо слабоумните, а им се помага те сами да вземат решенията си. “Нуждата от подкрепа се определя според възможността на лицето да извършва правни действия по разпореждане с вещни права и парични средства, сключване на сделки, вземане на решения за лечение и участие в съдебни производства”, предвижда законопроектът. Юристи предупреждават, че ако той мине през парламента, ще има бум на имотни измами и бебета с вродени малформации.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.