Протестиращи блокираха отново пътя Е-79 край Видин

Кушията в Априлово през обектива на “Труд” (СНИМКИ)

Мъже с качулки запалиха камиони и багери на транспортна фирма

МВнР: Избягвайте пътувания на Балканите заради тежката зимна обстановка

Махат „Александър Велики“ от летището в Скопие (ВИДЕО)

Нови изисквания към общинските съветници ще има от следващия мандат

60-годишен закон засяга над 10 000 деца годишно у нас Игра „Не ме съди, човече” събра родители и хлапета във Варна

Цветан Цветанов в Симитли: Президентът желае скандали, огорчен е, че не може да управлява страната еднолично (СНИМКИ)

Деца на Фондация „Димитър Бербатов“ със златни медали от математическа олимпиада

Цачева отряза надзирателите за 20% увеличение на заплатите Ще се търсят възможности в бюджета за следващата година

Историята за мезе С торта „Опълченците на Шипка” се отчете президентството преди 10 години

Шофьори причинили катастрофи с пострадали, жалят присъди Въззивните дела са насрочени за идната седмица в Окръжния съд във Велико Търново

Музей „Етър” в Габрово продава мартеници от гайтани в помощ на болни деца 412 мартеници от цялата страна са изпратени за участие в конкурса

Вижте шоуто на конната полиция за Тодоровден в столичния квартал “Бенковски” (СНИМКИ)

Показаха Димитър Рачков в хитово шоу по HBO

Глобите за паркиране в градинка – и по снимка

Всеки гражданин на София може да снима колите, които са паркирали на тротоари, върху детски площадки и зелени площи и да алармира за нарушенията Столичния инспекторат.

„Имаме уговорката със Столичната дирекция на вътрешните работи – КАТ, които ни обясниха, че трябва да има една панорамна снимка на мястото и една, на която се вижда регистрационният номер на автомобила, който е паркиран на забранена площ. Това ще е достатъчно основание, за да бъде глобен нарушителят”, обясни пред „Труд” шефката на Столичния инспекторат Веска Георгиева.

Според експерти обаче има риск глоби да се налагат и при фотомонтажи, ако практиката със снимките проработи.

Преди седмица с поправки в Закона за движение по пътищата на първо четене депутатите решиха глобата за неправилно паркиране на тротоари, зелени площи и детски площадки да се увеличи 10 пъти – от 20 лв., колкото е сега, на 200 лв.

Шефката на Столичния инспекторат Веска Георгиева обяви, че е разпоредила след Великден да й представят справка с паркоместата във всички квартали на столицата. Според нея нещата трябва да вървят паралелно – да има санкции за нарушителите, които оставят колите си на тротоари и детски площадки, но същевременно да се решава и проблемът с паркоместата в града.

Георгиева се оплака, че неотдавна служители на инспектората са били нападнати и бити от шофьори, паркирали неправилно в София. Тя даде пример и с това, че в инспектората решили цяла седмица да вдигат колите по една и съща улица в центъра на столицата, за да видят дали има „възпитателен” ефект, но се оказало, че всеки ден идвали нови и нови нарушители.

Според наредбите за организирането на движението и за зелените площи в София налагането на санкции на неправилно паркиралите шофьори е в правомощията на три различни институции. Ако колата е на платното за движение, където паркирането е забранено – правомощия за налагане на глоба има СДВР-КАТ. Ако автомобилът е на тротоара – органите по контрол и наказание са СДВР-КАТ и Столичният инспекторат. Ако превозното средство е оставено в зелените площи, то право да глобят водача му имат инспекторатът и Центърът за градска мобилност.

Левицата против 200 лв. за кола в тревата

Промените в Закона за движение по пътищата и новите глоби за неправилно паркиране ще бъдат приети до месец от парламента. На 27 април изтича срокът на депутатите за внасяне на поправки между първо и второ четене на проекта.

„Няма как глобата да е 200 лв. при средна заплата в страната от 380 лв. Ще поискаме всеки общински съвет сам да предлага и да гласува размера на санкцията, защото жизненият стандарт между София и малките градове е различен”, каза депутатът от „БСП-Лява България” Борис Цветков.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.