Русенци на протест за чист въздух

Русия е готова да помогне за решаване на конфликта в Африн

Ученик помогна за залавянето на крадец, опитал да разбие къща

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 февруари 2018

Почетоха Левски в Сливен и областта

Виктор Орбан към Бойко Борисов за Западните Балкани: Заби брадва в голямо дърво (обзор)

Санират, ако намерят още пари Довършват само сградите, където ремонтите са започнали

“Елпром Троян“ с технологичен скок в бъдещето

Поклонението пред паметта на Васил Левски в София през обектива на “Труд”

Чадърите в Бургас само от бяло до охра

Чуждите инвестиции в имоти паднаха с 83% Пред декември намалява върнатото финансиране на компаниите майки

Отпадат строителни такси ОП внесоха промени в Закона за устройство на териториите

Румен Радев: Днес сме република. Но чиста ли? Свята ли?

Боянският клуб иска президентска република 22-ма професори създали клуба

Йорданка Фандъкова: Васил Левски положи най-здравите основи на нашето историческо пробуждане

Христо Иванов и Зинаида Златанова на среща с румънска прокурорка

Кадър от БТВ

Министърът на правосъдието Христо Иванов и неговата предшественичка Зинаида Златанова ще се срещнат днес с Лаура Кьовеши, прокурор и ръководител на румънската Национална дирекция “Антикорупция” (DNA). Тримата ще участват в изслушване пред Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент в Брюксел, предаде БГНЕС.

Дискусията е посветена на “Механизма за сътрудничество и проверка на България и Румъния” и ще бъде открита от бившия министър на правосъдието и настоящ евродепутат от ЕНП Моника Маковей. В информацията на Комисията по бюджетен контрол на ЕП се посочва още, че в изслушването участие ще вземе и Катрин Дей, генерален секретар на Европейската комисия и Роберт Казанчук, министър на правосъдието на Румъния. В панела за България участие ще вземе и Хелмут Палдер, съветник на правосъдното министерство на Бавария и дългогодишен ръководител на проекти за сътрудничество между ЕС и българската прокуратура.

Изслушването на румънските и българските представители се провежда в контекста на активната дейност на Националната дирекция “Антикорупция” в Букурещ, ръководена от Лаура Кьовеши, която през последната година повдигна обвинения срещу редица действащи и бивши министри, депутати, бизнесмени и собственици на медии в северната ни съседка. Акцентът за България ще бъде поставен върху приетата от Народното събрание актуализирана стратегия за съдебна реформа, очакваните промени в Закона за съдебната власт, както и действията по приетата миналата седмица от правителството антикорупционна стратегия. Изслушването се провежда два месеца и половина след последния доклад на Европейската комисия по механизма за сътрудничество и проверка, в който Румъния бе поощрена за борбата с корупцията, докато заключенията за България бяха далеч по-критични.

Комисията по бюджетен контрол на ЕП отговаря за контрола върху изпълнението на бюджета на ЕС, разглежда евентуалните измами и нередности при изпълнението на бюджета и предлага мерки, насочени към предотвратяването и съдебното преследване на такива случаи. Комисията извършва одит на сметките на институциите на ЕС. Комисията по бюджетен контрол на ЕП се ръководи от Ингеборг Гресле, евродепутат от ЕНП. Българските членове на комисията са Георги Пирински от БСП и Неджми Али от ДПС. Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков е заместник-член на Комисията

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.