Застрояват дюните на къмпинг "Юг"

От сдружението „Да запазим Корал” алармират за строеж на вилно селище в къмпинг „Юг”, който се намира в северната част на залива Корал. Те възнамеряват да подадат сигнал до министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, ДНСК и главния прокурор Сотир Цацаров с искане разрешението за строеж да бъде отменено, съобщава Нова телевизия.

„Едно от последните незастроени кътчета по българското Черноморие беше залято с бетон в седмицата преди Великден. Къмпингът „Юг” стана жертва на проект на инвеститора ИФ „Фаворит”, който има издадено разрешително от Община Царево за изграждането на вилно селище от 16 къщи с площ над 1200 кв.м”, информират от сдружението.

Те са подготвили и снимков материал, на който се вижда, че строителството се извършва в непосредствена близост до самия плаж, който иначе е публична държавна собственост и по думите им е в „очевидно нарушение” на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Според самите инвеститори първите къщи ще бъдат завършени преди началото на летния сезон.

„Целият залив Корал е известен с това, че плажът и прилежащата му зона е изграден от дюни и хабитати и по този начин по смисъла на закона представляват защитена зона”, казват още от „Да запазим Корал”.

От там припомнят, че през есента на 2014 г. е било установено, че само около плажа Корал са издадени неправомерно 35 строителни разрешения. Сдружението иска и разследване за начина, по който е придобита земята на къмпинг “Юг”, както и подвеждане под отговорност на лицата, които са издали разрешителното за строеж.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини