Нов взрив в Иганово

В 10,30 часа се чу нов взрив от складовете в района на село Иганово, съобщи БГНЕС.
Над завода се виждат и пушеци, като възможната причина за тях е бавното потушаване на пожара заради ураганния вятър, който духа в района. Отделно от вятъра, явно и взривовете още не са приключили.

Хората от селото разказват, че взривовете са започнали около 7 ч. сутринта, но към 8 ч. е бил най-силният взрив, който е пръснал осколки от сандъците почти в цялото село. Хората си го обясняват с това, че вятърът ги е разнесъл из селото. Още от първия взрив жителите на Иганово са разбрали, че се случва нещо, защото въпреки че в района се взривява постоянно, тъй като има учебен военен полигон, те твърдят, че могат да направят ясна разлика между взривовете от полигона и взривове, различни от това. Достъпът до селото е невъзможен. Автомобилите се отклоняват по обходни маршрути. Към мястото на инцидента се отправиха няколко бронирани военни автомобила, които най-вероятно ще помагат за загасяването на пожара.

Няма данни за пострадали в района на Иганово, след като тази сутрин се чуха нови взривове от склад за боеприпаси в региона. Към мястото на инцидента пътува станция за замерване на въздуха. Свикани са кризисните щабове на място, както и в Карлово и Сопот. Превантивно е затворен участъкът от подбалканския път между Кърнаре и Анево. Обходът е през Карлово и с. Труд. На жп гарите Карлово и Христо Даново са спрени влаковете, които преминават през района. Към мястото на инцидента пътува главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов.

Около 7.11 часа тази сутрин в ГДПЗН е получен сигнал от охранител на производствен цех на площадка в Иганово. По предварителен план на място веднага са насочени екипи от полицаи и пожарникари заедно с инженерно-технически персонал от предприятието. По данни на МВР към момента няма пострадали при инцидента, както и опасност за близките населени места.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски съобщи, че е запалена продукция, изнесена след първите взривове. По думите на Лукарски, инцидентът се е случил точно в деня, в който заводът е трябвало да започне работа.

БГНЕС припомня, че нови взривове в Иганово бяха чути тази сутрин. Днешните взривове задействаха веднага извънредни мерки. Районът от Кърнаре до Анево е отцепен, децата от началното училище в Иганово са разпуснати, на площада в селото около 50 души чакат автобус да ги откара на безопасно място. В четирите почивни дни до тази сутрин в складовете и цеха в Иганово не е имало хора освен охраната.От ВМЗ съобщават, че няма жертви.

Още няма официален отговор на въпроса какво причини взривовете в Иганово на 21 март тази година. Единственото сигурно е, че пожар е предшествал взривяването на неуправляеми ракетни снаряди на складова площадка. Това каза преди дни окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов. По документи там е трябвало да има 2000 снаряда, колко точно са били, установява проверка. За целта трябваше да се съберат и изчислят всички оцелели парченца.

Паниката в селото на 21 март вечерта беше голяма, но пострадали в склада нямаше. На работа тогава са били само двама пазачи, които също са оцелели. Има много въпросителни около първите взривове, на мястото няма кратер. Според директора на ВМЗ Сопот инж. Иван Стоенчев, снарядите са гърмели подобно на не добре затворени компоти. Една от версиите за първите взривове е саботаж.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини