Село Баня протестира срещу строеж на сметище на мястото на гора

Сигнал за незаконно изсичане на 60-годишна борова гора получихме от село Баня. На мястото предстои да бъде изградено депо да отпадъци. Местните хора са против строежа, съобщава bTV.

Зелените борови гори по склон до родопското село трябва да отстъпят място на новото депо за отпадъци.

„Според тези, които смятат да строят сметището - гора там няма”, казва евродепутатът, избран от листата на ВМРО Ангел Джамбазки. „Видяхте гола сеч, виждат се там нашите древно индийски съграждани, които с резачки унищожават всичко, каквото намерят, видяхте ги подредени за изнасяне. Това си е чисто престъпление и една от причините да бъде предложен и внесен мораториум за тази сеч в гората”, допълни той.

Заради многото сигнали от Министерството на туризма назначават проверка. Според нея борова гора в местността не се сече.

По думите на Джамбазки хората от село Баня просто искат да имат нормален туризъм. „Да могат да посрещат гости. Там има много минерална вода и това е причината да не искат сметище, защото сметище върху минерални извори не кани много гости и туристи”, отбелязва той.

Проектът за строителството на депото предизвика поредица от протести в София. Хората от региона обаче са разделени. Според някой от тях мястото никога не е било гора, а старото сметище замърсява въздуха.

Според общинската управа на Разлог проектът е от изключителна важност за региона. Там ще се депонират отпадъците на 4 общини.

„Това касае около 60 000 жители, ако не се реализира проекта, остава огромният въпрос какво ще се прави оттук насетне”, каза кметът на Разлог Красимир Герчев.

Той е категоричен, че проектът е съгласуван с всички институции.

„Имаме съответните предписания, съответните документи, които са прегледани от РДНСК, от РИОСВ специално имахме проверка, така че аз съм спокоен, че това, което е по отношение законосъобразност, е спазено и това е един от проектите, който е от най-проверяваните”, заяви Герчев.

Местните жители се заканиха, че ще продължат борбата си, като се обърнат към прокуратурата по случая.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони